Богдана Карадочева погреба брат си

Дни преди големия си концерт в НДК, певицата е неутешима от загубата на Бойчо, който бе заклет левскар

Изповеди
11:30 - 18 Октомври 2023
17120
Богдана Карадочева погреба брат си

Трагедия сполетя Богдана Карадочева дни преди големия й концерт в зала 1 на НДК, където на сцената певицата трябва да излезе със съпруга си композитора Стефан Димитров и с големия им приятел естрадната легенда Васил Найденов. Българската кралица на шансона загуби брат си Бойчо, който бе на 72 години. Заклетият левскар дълги години страдал от диабет.

"Много ми е мъчно. За мен Бойчо винаги ще си остане по-малкото ми братче. Светла му памет! Дано да е на по-добро място", изплака през сълзи Богдана Карадочева. Тя е кака на Бойчо, тъй като той бе с две години по-малък от нея.

Освен певицата и футболният клуб "Левски" също страда от загубата на Бойчо Карадочев. "Едно голямо "синьо“ сърце спря да бие“, съобщиха първи с прискърбие от футболен клуб "Левски“. 

"Бойчо Карадочев е бил член на Управителния съвет на клуба в периода 1999-2001 г., когато сините бележат поредица от успехи. През сезон 1999/2000 г. "Левски“ стига до дубъл, а през сезон 2000/2001 г. вдига трета поредна титла“, припомнят от "Левски“.

Богдана Карадочева и приятелите на брат й са се сбогували с него на 15 октомври, неделя, в столичния храм "Свети Георги Победоносец“, който дълги години е като семейна църква за семейството на певицата.

Бащата на Бойчо и Богдана - Иван Карадочев, е един от първите спонсори на "Левски“. В края на 30-те години заедно с приятеля си Реджов купуват грамадна нива на мястото на стадион "Васил Левски“. Взимат пейки, екипи, топки, събират момчетата и им казват: "Вие сте новият "Левски“.

Дълги години Иван Карадочев е председател на футболния съюз на "Левски“ и меценат на отбора, кумува на голяма част на играчите. В края на 1947 г. по време на т.нар. народна власт, на едно събрание на тима позорно го изгонват, наричат го "враг на народа". Плакал е като дете. Иван е убит в концлагера в Ловеч през 1960 г., на 53-годишна възраст. Близки до семейство Карадочеви разказват за голямата привързаност на Богдана към по-малкото си братче.

Останали рано без мъжка родителска опора, двамата израснали много сплотени и задружни. Помагали на майка си, която ги отгледала и изучила сама.

Богдана с баща си Иван Карадочев и брат си Бойчо

Бойчо нямал силен афинитет към музиката като именитата си сестра, въпреки че всички от родата им се славели като големи меломани. "Брат ми го тормозеха повече от мен. Когато някой счупеше прозорец в училище, виновен винаги беше Бойчо, а когато няколко момчета бяха подправили дневника и глупаво бяха написали на отличниците двойка, а на себе си -шестици, обвиниха само него и го изключиха. Кой можеше да го защити? В казармата го бяха извели пред цялото поделение и някакъв началник умник накарал войниците да викат: "Син на врага!“. Брат ми беше много оскърбен, казал на мама, че ако се повтори такава мерзост, си е скрил един куршум и ще се гръмне... Слава богу, не се повтори“, пише в мемоарите си Богдана.