Богдана Карадочева загърби Иван Костов

Естрадната певица вече подкрепя Вили Лилков и "Синя България"

Политика
14:39 - 07 Юни 2024
12682
Богдана Карадочева загърби Иван Костов

Богдана Карадочева загърби най-любимия си политик Иван Костов и партията, която той основа - ДСБ, научи Lupa.bg. Естрадната легенда лично обяви, че политикът, на когото в момента има най-голямо доверие, е Вили Лилков. Изпълнителката на „Дано“ окончателно загърби и някога любимата си партия ДСБ, която сега е в коалицията „Демократична България“ заедно с „Да, България!“ на Христо Иванов. ДБ пък се явява на сегашните предсрочни парламентарни избори с „Продължаваме Промяната.“

Доскоро Карадочева винаги пускаше глас за ДСБ, в каквато и конфигурация да се явяваше партията на избори. Сега обаче естрадната певица обяви, че ще гласува за Синя България и дори се появи на предизборните брошури на формацията.

„Крайно време е хората, които през годините не измениха на синята идея, да имат свое представителство в българския и в европейския парламент, а „Синя България“ да бъде изразител на техния глас“, заяви певицата и открито призова хората да гласуват за коалицията на Вили Лилков, Петър Москов и бившите седесари Иван Сотиров и Стефан Иванов.

Доскоро Богдана Карадочева боготвореше Командира и когато той се отцепи от СДС и създаде ДСБ през 2004 г. тя бе сред първите интелектуалци, които го подкрепиха. От зората на прехода певицата с неподражаем дрезгав глас винаги е била свързана със синята идея. Богдана Карадочева и съпругът й композиторът Стефан Димитров заедно с още куп естрадни певци бяха сред първите, подкрепили СДС и пееха от сърце на многохилядните сини митинги.

Доскоро за Богдана Карадочева Иван Костов бе най-умният политик в България

След голямото синьо разцепление те преминаха в лагера на ДСБ. През 2011 г. пък лично Иван Костов навиваше Стефан Димитров да бъде кандидат за вицепрезидент на Румен Христов. Тогава СДС и ДСБ сформираха Синята коалиция. През годините Командира и артистичното семейство винаги публично са демонстрирали приятелските си чувства и общи политически пристрастия.

„Богдана е голяма идеалистка и безрезервно вярваше на Иван Костов, но в един момент се разочарова от него, може би защото той се отдръпна от активната политика и остана да дърпа конците в сянка и това сякаш накара Карадочева да преосмисли своята вяра в него“, довери пред Lupa.bg приятел на певицата.

Преди 3 години, когато ГЕРБ подкрепиха тогавашния ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и полк. Невена Митева за президент и вицепрезидент, Богдана Карадочева и Стефан Димитров влязоха в инициативния им комитет. Тогава дори се заговори, че певицата започнала да харесва Бойко Борисов като политик, който внушавал стабилност и сигурност. Самата тя нито потвърди, нито отрече подобни слухове.

Сега обаче Богдана Карадочева призна, че политикът, на когото най-много вярва е ядреният физик Вили Лилков.

Самият той бе сред най-активните членове на СДС и бе сред основателите на ДСБ. Има опит и като общински съветник в София, и като депутат. Лилков не подкрепи обаче коалицията на ДСБ с „Да, България“ и „Зелените“, защото ги смята за леви организации.

На местните избори в столицата през 2023 г. той бе издигнат за кмет на София от новата формация „Синя София“, в която влизат някогашни членове на СДС, партия КОД на Петър Москов и партии от коалицията СДС от зората на демокрацията като Радикалдемократическата партия. Самата Богдана Карадочева споделила на свои близки приятели, че Синя България най-много се доближава до старото СДС и че като вечен привърженик на синята идея певицата би искала то да се възроди под някаква форма. Според нея сегашното СДС, което е в коалиция с ГЕРБ, било напълно обезличено.