Бой в БСП на събрание в Банско

Новини
22:22 - 02 Август 2020
7137
Бой в БСП на събрание в Банско

Във физически сблъсък ескалира напрежението в БСП. Боят настанал на отчетно-изборната конференция в Банско, свикана да избере нов соцлидер в града и делегати на партийния конгрес наесен.

Свадата е между двама бивши председатели там - Костадин Дурчов и Георги Бориков, делегати на конференцията. Заради подозрения за нагласен избор Бориков настоявал да види списъка, Дурчов и досегашният водач на червените в Банско Благой Милев му пречели да го вземе, разказват другари. Според някои той опитал да си го прибере в чантата.

“Дурчов вероятно е помислил, че съм взел списъка и съм го скрил в чантичка за лаптоп, която носех. Започна да ме бута и дърпа зверски. Аз не пусках чантата си, защото смятам, че е унизително подобно поведение - някой да ми рови в нея. Паднах на земята, намесиха се други и ни разтърваха, някой ме удари в корема, имаше разни момчета, които приличаха на мутри, но в един момент почувствах силен удар и с мъка се изправих”, разказва Бориков пред struma.com.

Опонентът му Дурчов пък в този момент викнал, че е ранен с остър предмет. След грозната сцена 30 души от вътрешната опозиция се изнесли от събранието.

“Очаквахме провокации от вътрешната опозиция, но не чак това, което се случи”, каза пред “24 часа” новият лидер на БСП в Банско Костадин Атанасов, който е и зам.-кмет на града.

Той твърди, че още в началото на конференцията Георги Бориков пробвал да подмени списъка с делегатите в мандатната комисия, като измъкне истинския списък и на негово място да вмъкне друг. Тогава настанала суматохата.

Бориков паднал, а до него паднал и Костадин Дурчов. След това Дурчов показал кръв по ръката си, като не било ясно дали при падането си се е наранил, или е бил прорязан с някакво острие.

“Не беше нужна такава провокация, наистина имаше суматоха и спречкване в началото на конфернцията, но после продължи и ме избраха с огромно мнозинство”, допълни Атанасов.