Бойко Борисов: 100% енергийно независими сме, не могат да ни спрат кранчето

Благодарение на нашата дипломация и политическа воля успяхме да завършим мащабния проект „Балкански поток“, написа във фейсбук премиерът

Новини
10:15 - 21 Март 2021
4019
Бойко Борисов: 100% енергийно независими сме, не могат да ни спрат кранчето

Премиерът Бойко Борисов инспектира тази сутрин строежа на газовия хъб "Балкан" в община Ветрино, област Варна. Видео от проверката на обекта беше качено на страницата на премиера във фейсбук. Заедно с Борисов на инспекцията е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"България остава незаобиколим фактор в доставките на газа в региона, а транзитните такси от преноса му поне 70 години ще се получават от България", заяви премиерът.

Той подчерта, че с модерните компресорни станции, газ може да се транзитира във всички посоки.

"Сега сме 100 процента енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа", посочи Борисов.

„Благодарение на нашата дипломация и политическа воля успяхме да завършим мащабния проект „Балкански поток“. България ще бъде незаобиколим фактор на европейската газова карта за десетилетия напред и ще получаваме транзитни такси. Компресорната станция „Нова Провадия“ е поредният грандиозен обект, който изграждаме в момента. Със строителството на „Балкански поток“, интерконектора с Гърция, с разширението на газовото хранилище в Чирен - ние вече сме 100% енергийно независими. Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа – постигахме пълна диверсификация на газовите доставки“, написа във фейсбук премиерът след инспекцията.

"Като направим и АЕЦ "Козлодуй" 7-и и 8-и реактор, ще можем да сме лидери, както успяхме да се запазим като фактори в газоразпределението", заяви още Борисов.

Той благодари на всички, които са строили газоразпределителната система, която е завършена три месеца предсрочно, въпреки зимата и пандемията.