Бойко Борисов мина Тодор Живков като премиер

На 12 февруари лидерът на ГЕРБ ще отбележи 3153 дни на поста министър-председател, Тато е управлявал страната с ден по-малко

Топ
22:26 - 12 Февруари 2020
9453
Бойко Борисов мина Тодор Живков като премиер

От четвъртък, 13 февруари, Бойко Борисов става вторият най-дълго управлявал министър-председател на България. В сряда, 12 февруари, той изравни досегашния №2 в класацията Тодор Живков.

И двамата до този момент имаха общо по 3152 дни на поста премиер на републиката. След броени часове обаче Борисов задминава Бай Тошо. Разбира се, тук не броим поста "председател на Държавния съвет", както се наричаше президента на България в годините на зрелия соц. Живков го заема от 1971 г. до свалянето си от власт през 1989 г.

Пред Бойко Борисов в класацията на най-дълго заемал министър-председателския пост остава Станко Тодоров. Той е премиерът, управлявал България най-дълго - 3650 дни. За да го настигне, Борисов трябва да е на власт още около 500 дни. Ако правителството изкара пълния си мандат, това може да се случи и Бойко Борисов да се превърне в най-дълго управявалия премиер у нас.