Бойко Борисов на разпит в четвъртък (НА ЖИВО)

Политика
11:12 - 13 Юли 2021 (обновена)
7896
Бойко Борисов на разпит в четвъртък (НА ЖИВО)

Бойко Борисов е привикан от Бойко Рашков на разпит в четвъртък.

„Понеже питате къде е Бойко Рашков – пише призовки! В четвъртък съм на разпит като политически победител за снемане на сведение и да нося лична карта. Те тука е, писАл е призовки“, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преди минута на поредната фейсбук пресконференция.

На срещата стана ясно, че ГЕРБ ще поиска оставката на ЦИК за „изборния хаос“ на вота на 11 юли.

Два дни броят 2 процента, за да сменят нещата и да ни падне едно мандатче, така че да станат 63-ма депутати за ГЕРБ и 65 за ИТН. В момента сме 64 на 64, гневен е бившият премиер. През това време ми пращан призовка, плашат ме. Не се плаша, бе Рашков, ама ела ти ме разпитвай. Пак ви бих и сега се чудите как да нагласите резултата, отсече Борисов.

Призовава всички партии в парламента да си поемат политическата отговорност, клечаха пред Радев, правиха протести, въздигаха Слави в култ, и сега той като им каза, че има други намерения, сега мълчат.

Няма решение на ЦИК, но има обявен победител, това е самозванство. Винаги съм мислил първо за народа. Рашков го няма, защото излиза, че ИТН и другите партии имат голям ръст в ромските махали. Не са ги заобичали за един месец, а изплашиха ромите, смята бившият премиер.

Към момента не е ясно каква е причината да бъде призован на разпит. "Най-вероятно ще ме питат защо съм участвал в изборите. Защо съм им бил лидерите. Защо партията ми е толкова стегната и кога ще се откажа. ГЕРБ им е костицата в гърлото. Надявам се да си излеза жив. Може и да ме задържат", възмути се Борисов.

Наскоро служебният вътрешен министър Бойко Рашков каза, че бившият премиер ще бъде проверяван по повод сигнал за оказван натиск върху свидетел. По негови думи Борисов е отправял смъртни заплахи към бизнесмен, че "семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо". Днес Бойко Борисов заяви, че не помни да е оказвал натиск върху свидетел. "Това е бойкорашковски маниер", убеден е той. 

Това разследването срещу лидера на ГЕРБ касае изтеклия преди години запис, станал известен като "Ти си го избра". От обясненията на Рашков се разбра, че става дума за разследване за злоупотреби срещу министър от първия кабинет на ГЕРБ, като материалният интерес е бил "около 200 000 лева". 

"Нима обществото е забравило, че там беше доловен разговор между тримата, в който се обсъжда едно наказателно производство, по което се очаква да бъде обвинен и министърът на земеделието по онова време”, припомни Рашков. В средата на юни бяха привикани на разпит и останалите участници в записите от дома на Борисов в Банкя - бившият земеделски министър от първото му правителство Мирослав Найденов, както и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

В изтеклия запис "Ти си го избра" се чува Бойко Борисов да пита прокурор Кокинов: "А неговото (на Мирослав Найденов) дело как го виждаш?"

Кокинов отвърща: "Никак не го виждам, защото дочух, че неговият свидетел, как се казваше, Светльо... Чувам, че пак е бил отбой след последното си посещение. Даже злите езици разправят, че дръпнал си го бил нещо, така ми казаха, от летището. Колко е вярно, не знам. Ами такива слухове се носят в Съдебната палата. Така или иначе си е променил показанията. Без тия показания, аз не виждам какво има по делото".

Очаквайте подробности