Бойко Борисов: Няма "корона, чао", спазвайте трите "Д" (НА ЖИВО)

Ако затегнем мерките, ще има паника и икономически срив, заяви премиерът

Политика
13:16 - 19 Юни 2020
6466
Бойко Борисов: Няма "корона, чао", спазвайте трите "Д" (НА ЖИВО)

"Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл. Няма "корона, чао". Спазвайте трите "Д" - дистанция, дезинфекция, дисциплина", заяви премиерът Бойко Борисов по повод пика в заразата с COVID-19 в последните дни на брифинг след участието си в в онлайн заседание на Европейския съвет.

"Нямаме намерения да затваряме нищо, за да създаваме допълнителна паника. Вирусът е омаломощен, казват професорите. Сега се кара много по-леко, отколкото през февруари, март. По-добре да имаме пик сега, отколкото наесен", каза още Борисов.

"Всеки може да се зарази, ето, шефът на "Пирогов" Балтов има антитела и му казах да не идва. Когато дойде ваксината, ще се ваксинираме. Поръчани са 400 000 бройки."

"Няма да връщаме задължителното поставяне на маски, просто умоляваме да се носят. Българинът като му се каvе, че нещо е задължително, го прави напук."

"Не бих призовал към по-строги мерки, даже обратното. Важно е да сме дисциплинирани", каза той и призова за пореден път да спазваме 3-Д (дезинфекция, дистанция, дисциплина). Към днешна дата това може да направим", каза още премиерът.

"Ако не бяха сезонните работници, германците нямаше да ядат вурстчета. Когато обаче те започнаха да си идват от там у нас, се появиха и първите заболели. Това казах вчера на Маас", призна си Борисов. - "Ако сега започнем да затягаме мерките, това ще внесе паника и много по-голям риск за целия ни стопански живот. Всички 6 човека, които сега са починали, са с тежки съпътстващи заболявания - и дихателни и сърдечни. Да, сигурно са щели да живеят малко по-дълго, но все пак са си тежко болни хора", заяви премиерът.

Борисов призна, че е говорил от сутринта с повече от 10 лекаря. "Мерките са ни били правилни. Когато разхлабваме мерките обаче е нормално да има такива резултати. Все пак не са така критични или опасни според докторите, че да предприемем нещо повече", каза той. "Вирусът в началото беше изключително силен с много голяма вирулентност. Сега обаче това не е така. Вирулентността му е много намаляла. Тоест той предизвиква заболявания с по-малка разрушителна способност", заяви шефът на Александровска болница проф. д-р Костадин Ангелов.

Според Борисов трябва да свикнем с мисълта, че този коронавирус го има. "Думата задължавам и забранявам съществуваше месеци наред в страната ни. На шопите, като им кажеш така - няма да пипаш шалтера - той отива и го пипа. Доказано е, препоръчано е, когато сме близо един до друг, да носим поне маска", каза Борисов.

На въпрос дали свалянето на мерките не е било прибързано, Борисов отвърна: "Какво искате, да сложим КПП-та? Ще го понесат ли хората? Ще се върнат ли от Гърци?"

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ.