Бойко Борисов поиска извънредно положение! (обзор)

Полицията, военните и жандармерията се включват в борбата срещу коронавируса

Топ
01:00 - 13 Март 2020
8076
Бойко Борисов поиска извънредно положение! (обзор)

Премиерът Бойко Борисов обяви след Извънредното нощно заседание в Министерски съвет, проточило се до полунощ, че кабинетът ще поиска от Народното събрание да обяви извънредно положение.

Това означава, че ще бъдат затворени училища, университети, спортни зали, конференции, всякакви културни и спортни мероприятия. Освен това ще трябва да се забранят пътуванията към страни с повече болни. Загубите за икономиката ще бъдат минимум 3 млрд. лева, мрачно пророкува Борисов.

"Ограничаваме броя на заразените. Мерките до момента не дават достатъчно резултат в спазването на карантината. Днес ни избягаха 14 души", възмути се министър-председателят. Именно по този повод кабинетът ще настоява за законова промяна, която да наказва онези, които не спазват карантината, с 5000 лева глоба. "Ето това е под думата извънредно. Да можем да ползваме жандармерия, полиция, при необходимост армия и тези, които не спазват карантината да ги принудим да я спазват", заяви Борисов.

„От една страна е здравето, но от друга страна това ще донесе тежка финансова рецесия. В Германия изчисляват, че размерите на щетите в световната икономика ще надминат в пъти очакваните”, коментира ситуацията Бойко Борисов.

Борисов нареди и на Здравната каса да направи клинична пътека за коронавирус, за да знаят лекарите какви допълнителни пари ще получат за труда си.

Той разпореди всички дискотеки, барове и увеселителни заведения да затворят врати след извънредното нощно заседание в Министерски съвет, приключило след полунощ. Премиерът обяви, че изключение може да бъде направено само за ресторантите и закусвалните, тъй като „...има много домакини, които не готвят, които са на работа, а все пак работещите се трябва да се хранят”.

"Много е тънка границата - единствено и само дисциплина!", на няколко пъти повтори Борисов. И пророкува мрачно бъдеще за туризма, а и за държавата поради несъбираемо ДДС.

Борисов благодари на лекарите и медицинските сестри за работата им и се зарече да търси начин за санкциониране на тези, които не спазват правилата. „Това не е чума, нито проказа, но паниката е голяма...”, констатира Борисов.

Борисов се скара и на производителите заради това, че не намаляват цените. "Когато цените на горивата се повишат, веднага искат увеличение с 10-15%. Сега, когато горивата падат драстично, газта с 40%, колко ще поевтинеят? Много ми е интересно да знам?", обърна се към министъра на икономиката Емил Караниколов Бойко Борисов.

Премиерът призова и патриотите да се включат в борбата с коронавируса, а не "само да цитираме Левски и Ботев, а да се погрижим за социално слабите, за възрастните хора, да дадем своята благодарност на всички...”, гледайки към вицепремиера Красимир Каракачанов и очевидно говорейки на него.

Голям проблем ще възникне с погребалните агенции. Щото близките на починалата от коронавирус са под карантина...", заключи Бойко Борисов.

Премиерът оповести и че държавата е готова да купи респиратори и че са отделени 5 милиона лева за тях, като е разговарял и с Владимир Путин за покупка на количества от Русия.

В края на изказването си Борисов призова всички парламентарни групи да подкрепят искането на Министерски съвет за обявяване на извънредно положение, за да може държавата да използва полицията, военните и жандармерията в борбата срещу коронавируса.

Снимки: Булфото, ТВ екран