Бойко Борисов: В БФС не ни послушаха, акцията бе планирана отдавна

"Не приемам доказани расисти да ни наричат животни", отсече премиерът

Топ
19:13 - 15 Октомври 2019
4047
Бойко Борисов: В БФС не ни послушаха, акцията бе планирана отдавна

Премиерът на България Бойко Борисов коментира последните събития в българския футбол. Министър-председателят обяви, че акцията в офисите на БФС е планирана доста преди вчерашната катастрофа на националния отбор срещу Англия (0:6). Борисов размаха пръст на британците по повод расисткия скандал и не приема писанията в Англия, че българите са расисти.

За акцията на ГДБОП в офисите на БФС

"Преди време говорихме за респект и да няма ненамеса в работата на съдиите. За съжаление не се вслушаха – мислеха си, че като ги предупредихме, си правим някакъв евтин пиар. Точно обратното – предупредихме ги, за да не може после някой от ФИФА да ни прави забележка. Те не се съобразиха и днес просто съвпаднаха няколко неща. Операцията беше планирана много дни преди вчерашния мач.

Да си направят необходимото и после могат да дойдат, за да обсъдим с какво може да помогне държавата. Искам много ясно да се разбере – дейността на БФС е изцяло работа на футболните хора, ние не се месим там. Въпреки че когато дойдат шефове на футболни централи, аз винаги ги приемам, за да покажа добронамереността на държавата спрямо към този спорт. Това обаче, което правят на територията на страната и не спазва закони – договарят мачове, или съдии за мачове – предупредихме ги, че няма да ги търпим. И днес беше реакцията от дълго време вършената работа на полицията и ГДБОП".

За оставката на Боби Михайлов

"Не съм се стремял към Михайлов, това си е работа на БФС. Казах само какво спираме просто (б.а. – финансовите помощи), за да не кажат утре, че се месим във футбола".

За расисткия скандал

"Разпоредих на външния министър Захариева да извика английския посланик и да му предаде, че ние по никакъв начин не сме съгласни България да бъде слагана под общ знаменател. Самата Великобритания имаше голям проблем с расизма. Техните фенове подмятаха банани и говореха глупости за най-добрите футболисти, които играят там. Не ние сме го измислили.

Да, срамуваме се от тези няколко човека, но в никакъв случай не можем да приемем медии във Великобритания да коментират по този начин България. В българските отбори има повече цветнокожи от  тези на Острова. В националния ни отбор вчера имаше трима цветнокожи футболисти, и в техния също трима. Какъв расизъм? Някога да сте чули български отбори като са играли навън да е имало такива подвиквания? Никога. И изведнъж излизат и започват да ни дават оценка хора, които са доказани в расизма си.

Нашата реакция е ясна, много принципна. Абсолютно сме против расизма и сме за респекта, но не сме били расисти като нация. Ние сме спасили евреите, когато другите са ги горили в пещ. Какви расисти? Търпяхме ги тук два дни, имаше изстъпления. И все пак, не сме давали оценка на английската нация. И имаме добри отношения с британците и няма да позволя да ни наричат животни".