Бойко показва мускули, маха некадърни министри при ротацията

Експремиерът смята, че хора от кабинета не вършат нищо, спомена шефа на спорта

Новини
14:09 - 05 Октомври 2023
3668
Бойко показва мускули, маха некадърни министри при ротацията

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов демонстрира авторитет, като натърти, че ще има смяна на редица некадърни министри при евентуалната ротация на Николай Денков и Мария Габриел през март. 

Той е на мнение, че някои хора от кабинета не вършат работа и нищо не е свършено в редица сектори, а и е нормално да има смени при смяната на кабинет на ПП с кабинет на ГЕРБ. 

"Явно има някакво недоверие (от страна на протестиращите миньори и енергетици - бел.ред.), затова е много важно и днес гласуването в парламента на Закона за енергетиката, държа в него да бъде изпълнено това, което подписахме", обясни Борисов по време на редовната си сутрешна сводка преди парламентарното заседание.

По думите му в момента има една силно работеща законодателна власт. И се аргументира- всичко, което се случило, например за Украйна, е минало през парламента, за енергетиката и съдебната реформа също. "Има обаче цели сектори, в които ако ви изпитам сега, няма да знаете името на министъра. Заради това, че не работят и че нищо не се е случило в цели сектори", остър бе Борисов относно представителите на Министерски съвет.

И даде пример за нищо несвършил, според него, министър - този на спорта. Лидерът на ГЕРБ можел да изброи и още 7-8 такива министерства.

"Затова март месец има ротация, ще направим оценката с колегите от ПП/ДБ и ако има по-добър вариант, ще се спрем на него. Нормално е да се случат промени, как си го представяте да не се случат. Разбира се, ще бъдат избрани с консултация, всеки един ще обяснява, ще се защитава, ще обяснява какво е свършил", обясни как ще ротира министри Борисов.

Борисов изкоментира и твърденията на Делян Пеевски, че кабинетът може да изкара и пълен 4-годишен мандат, ако си върши работата. "Всеки може да прогнозира, Алена прогнозира най-добре. Не мога да коментирам колегите какво са говорили. Моето мнение е, че ако работим добре, можем да го изкараме пълния мандат. Но трябва да работим добре, да показваме грижа за хората", отговори на въпрос на News.bg той.

Лидерът на ГЕРБ по навик влезе в препратки към миналото - сравни сегашното състояние на финансите на държавата и това по времето на ГЕРБ, когато имало само излишъци. Все пак ГЕРБ подкрепят искането на Асен Василев за отлагане с половин месец на внасянето на бюджета в парламента. А когато се видят параметрите на този бюджет, посочи Борисов, ще се даде оценка на работата на финансовия министър, съпредседател на "некоалиционните" партньори от "Промяната".

По темата с предстоящия вот на недоверие срещу кабинета "Денков" Борисов преповтори становището на партията си от вчерашния ден- цялата група на ГЕРБ ще подкрепи правителството.

Снимка: Агнес Методиева