Бойко поздрави лесбийката Бърнабич

Борисов писа на преизбрания сръбски премиер, че в лицето на България съседите ще имат силен поддръжник за европейската си интеграция

Новини
22:58 - 28 Октомври 2020
2776
Бойко поздрави лесбийката Бърнабич

Бойко Борисов поздрави Ана Бърнабич за преизбирането й за министър-председател на Сърбия. Дамата, която никога не е криела хомосексуалнта си ориентация, състави второ правителство при съседите.

В поздравителния си адрес премиерът акцентира, че България вече продължителен период от време активно подкрепя и защитава правото на държавите от Западните Балкани, включително Сърбия, която е сред водещите страни-кандидати за членство в ЕС, да бъдат част от европейското семейство.

„Искам да Ви уверя, че в лицето на България и в бъдеще ще имате силен поддръжник на европейската интеграция на страната Ви“, пише министър-председателят Бойко Борисов на сръбския премиер.

В писмото си Борисов поздрави Ана Бърнабич и за създаването на нов ресор в сръбското правителство, посветен на правата на човека, правата на националните малцинства и обществения диалог в Сърбия. „За България реализацията на правата на представителите на българското национално малцинство в Сърбия е много важен въпрос, разчитаме на сръбската страна за тяхната защита и осигуряване на условия за осъществяване на всички техни права в съответствие със сръбското законодателство“, изтъква министър-председателят.

В поздравителния адрес той изрази убеденост, че близките отношения на сътрудничество между България и Сърбия ще продължат да се развиват и занапред в посока по-нататъшното активизиране и задълбочаване на двустранното сътрудничество в сфери от взаимен интерес.