Бойко Рашков: Ченге побойник е назначено да пази Иван Гешев (НА ЖИВО)

Новини
10:05 - 17 Август 2021
6121
Бойко Рашков: Ченге побойник е назначено да пази Иван Гешев (НА ЖИВО)

С аплодисменти бяха посрещнати в парламента битите  младежи по време на протестите срещу ГЕРБ.

Вътрешният министър Бойко Рашков е в НС, за да обясни какви мерки са взети срещу полицаите, превишили правата си.

Преди Рашков да даде обяснения, депутатът Хаджигенов взе думата и каза, че клипът, който се коментира, показва, че управлението на ГЕРБ няма аналог в цял свят.

"Прокуратурата проверява само каквото си поиска, това се е случило и в тази ситуация. Не може група служители да петнят името на МВР. Има една модерна дума в политиката - "задкулисие". Тук обаче става дума за "задколоние". Записът се е съхранявал в Националната служба за охрана. Тоест, всичко се е знаело още тогава. Сега се намеква, че такива като мен сме го крили", каза Бойко Рашков.

Той смята, че отношението на полицаите граничи с престъпление. Подобен случай у нас досега не е имало.

Ченгетата, са били много повече от протестиращите, разкрити са само четирима. Единият е минал на работа в бюрото за защита на главния прокурор. До този момент Рашков няма данни - някое от ченгетата да е наказано.

Производството е било прекратено от наша прокурорка, която работи в Европейската прокуратура, каза Рашков.

Парадоксално е, че има дело, което е образувано срещу протестиращ пострадал. Това дело не бързало за никъде, можело да го прекратят. Опитали да скрият и факти по нараняването на журналиста Димитър Кенаров, който съди МВР.

Счупена е камерата на журналист, работещ за "Франс прес".

Не са установени всичките участващи в побоя полицаи, те не са били само четирима.

Изниква съмнения във вида на наказанията. Едно от ченгетата е обжалвало най-нагло пред съда своята санкция. Рашков попита откъде идва това самочувствие и кой седи зад него, за да си позволи да го направи.

"Ние сме решили да довършим докрай тази проверка. Убеден съм, че след смяната на ръководителите на МВР, ще успеем да намерим всички побойници и да променим и наказанията им. Състоянието на тези млади хора е било опасно за живота им. Това не е за дисциплинарно наказание. Прокуратурата досега е мълчала за всичко това", каза Рашков.

Очаквайте подробности.

Снимки: Агнес Методиева