Бойко Рашков: МВР ще казва имената на купувачите на гласове

Политика
14:06 - 24 Септември 2021 (обновена)
4690
Бойко Рашков: МВР ще казва имената на купувачите на гласове

Вътрешният министър Бойко Рашков се закани, че МВР вече ще обявява имената на купувачите на гласове, както и партиите, за които въртят криминалната търговия с „душите на хората”.

Вицепремиерът се ядоса след среща със своя сръбски колега Александър Вулин на браздата между двете държави – КГПП „Калотина”.

„Днес някои партии разпространяват неверни твърдения в медиите за репресии от служители на МВР над техни симпатизанти, членове и т.н. Това абсолютно не е вярно, защото, когато полицаят съставя предупредителен протокол на конкретен изборен търговец, той не го пита в коя партия членува или на коя е симпатизант”, отсече Рашков.

„Щом париите така манипулират информацията, от днес МВР вече ще обявява имената на уличените в криминалната търговия на гласове срещу 5 кила боб или леща, както и партиите зад тях”, закани се Бойко Рашков.

„И тези наши политици, вместо да станат цивилизовани политици, извършват престъпления против политическите права на гражданите. Същите тези политици, които сега плачат, че някой ги бил репресирал, никой не е репресирал когото и да било”, категоричен бе Рашков. 

„На първо място целта на нашата среща е укрепване на нашето сътрудничество по границата”, коментира пък срещата вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин.

„Обсъдихме мигрантския натиск, който много добре знаете безпокои нашата страна, но това ще се отрази при повишен натиск и върху Сърбия”, допълни Рашков.

„Обсъдихме и трафика на транспортни средства, който затормози, както този пункт, така и други ГКПП-та в страната. Обсъдихме един позабравен проект, който може да реши частично проблема (за проект близо до Белоградчик б.р.). От сръбска страна са много по-близко до изграждането на пътя, докато ние изоставаме. Възобновихме разговорите за възстановяване на проекта", уточни Бойко Рашков.

Александър Вулин пък подчерта, че Сърбия е в много специфично положение. „Ние сме земя, чрез която много мигранти влизат в Европа, а по отношение на това с България имаме един и същ проблем. За нас и държавите ни, ние сами трябва да държим сметка за това”, категоричен бе Вулин.

„Всеки мигрант, който спрем на границата, е един мигрант по-малко в нашите държави и Европа”, резюмира сръбският вътрешен министър.

„Сърбия не е и няма да бъде паркинг за мигранти. Не мисля, че трябва да ги пазим, за да решат те един ден къде да отидат. В сътрудничество с нашия български колега можем поне малко да намалим мигрантската криза и ще направим всичко възможно тя да се усети възможно най-лек”, категоричен бе шефът на сръбското МВР.

На брифинга Бойко Рашков коментира и високата цена на тока у нас: "Прави се проверка за повишените цени на тока. Проверката ще продължи, докато изясним как стоят нещата в действителност. Както в КЕВР, така и на други места“, допълни той.

„Въпросът е и чисто политически, дали някой не е заложил бомби преди известно време, за да дойде сега есента и да започнат да се колебаят цените главно нагоре и да се каже вижте колко е лошо служебното правителство. Не изключвам и тази хипотеза“, каза още Рашков. 

"Институцията на главния прокурор трябва да подлежи в най-скоро време на радикална промяна. Законът за прокуратурата е пренесен буквално от преди 90-а година в Закона за съдебната власт. А онзи закон, който беше самостоятелен такъв, за прокуратурата, е по подобие на Сталинската прокуратура.

Прокуратурата действа по правила от 50-е и 60-е години на миналия век. Такъв е манталитетът: Докато не се обади онзи човек с каскета, нищо не предприемам", каза още Рашков.