Бойко Рашков пак смени лагера, връща се при Радев

Бившият МВР-шеф отвратен от сглобката, умува оттегляне от „Промяната”

Общество
15:37 - 04 Февруари 2024
12506
Бойко Рашков пак смени лагера, връща се при Радев

Обратно при бившия си покровител Румен Радев умувал да се върне депутатът от „Продължаваме Промяната” Бойко Рашков, твърди в новия си брой седмичника „Уикенд”. От месеци бившият МВР-шеф бил отвратен от схемите в сглобката и интригите в малката коалиция ПП-ДБ, а в последно време тихият доскоро ексминистър гръмовно изказа тезите си срещу собствената си формация, а именно номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия и си навлече атаки от лидерите на сглобката.

 Говори се, че гневът на управляващите срещу ренегата Рашков бил толкова голям, че депутати го плашели с прокурорски проверки и изравяне на нелицеприятни скандали от миналото му като министър. Затова и Рашков умувал дали да не отиде при Радев отново, който го превърна във фактор в политиката и специално в „Промяната”, ала той му заби нож в гърба и пристана на Кирил Петков и Асен Василев. 

Бойко Рашков с президента Румен Радев през 2021 г.

Първоначалният удар за Бойко Рашков дошъл, след като подобно на Никола Минчев, управляващите го излъгали, че ще оглави новата комисия „Антикорупция”, след като властта раздели КПКОНПИ на две и се очакваше именно бившият топследовател да застане начело. Както „Уикенд” пръв писа, Рашков изпадна в немилост пред съратниците си от ПП още есента на миналата година и уж сигурното назначение стана блян. Още тогава бившият МВР-шеф заподозрял, че вече не е фактор в партията, а в последните дни критиките му срещу решенията на управляващите му докараха публично порицание от сглобката и дори заплахи с прокуратурата.

В парламента вече се говори, че отвратеният Рашков обикалял нагоре-надолу и обяснявал как собствените му началници в партията са излъгали избирателите и нямало да видят повече парламент отвътре на следващи избори за народно събрание. Това допълнително вбесявало и без това разтресеното от скандали ръководство на „Продължаваме Промяната”, а голямата уста на Рашков не пропускала да го дразни и със суперлативи за президента и по-специално за решението му да не отиде на клетвата на новите конституционни съдии.

В кулоарите се говори, че не е изключено бившият вътрешен министър да хвърли бомбата и да се отцепи от групата на ПП-ДБ, което да разклати съвсем ситуацията в коалицията в навечерието на европейските избори и предстоящата ротация. Самият Рашков открито коментира, че е недоволен от избора на парламента за конституционни съдии и демонстративно не подкрепи номинираните. Според запознати не толкова принципите, а разочарованието, че е бил преметнат за поста началник на „Антикорупция” го е довело до извода, че може да намери отново поприще под крилото на президента и бъдещата му партия.