Бойко Рашков се целел в поста на Гешев

Политика
14:10 - 07 Юни 2021
5496
Бойко Рашков се целел в поста на Гешев

Настоящият вътрешен министър Бойко Рашков се цели в стола на Иван Гешев, научи Lupa.bg от хора в обкръжението на вицепремиера. Ударният старт в МВР, който той демонстрира като служебен силов министър, всъщност целял да му проправи пътя към най-високия пост в прокуратурата.

За това намекна вчера и бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов. "Много е възможно главният прокурор Иван Гешев да не си изкара мандата и мястото му да заеме Бойко Рашков, примерно, или някой като него", прогнозира той пред БНР. 

Иван Гешев беше избран за главен прокурор през есента на 2019 г. и официално мандатът му изтича чак до 2026 г.

Напрежението около фигурата на обвинител номер едно, санкциите па закона „Магнитски” и заформящата се блокада пред Съдебната палата "до оставката на Гешев" може обаче да съкратят престоя на настоящия главен прокурор на този пост – доброволно или не.

От друга страна служебното правителство съвсем еднозначно показа, че дори и само за 2-3 месеца ще действа напълно безкомпромисно и твърдо, за да постигне целите си. Явно една от целите е да внедри Бойко Рашков на поста главен прокурор. 

Всъщност, това няма да е първият опит на Рашков да оглави прокуратурата. Преди ерата „Филчев” именно Бойко Рашков е избран от Висшия съдебен съвет за главен прокурор. Президентът Петър Стоянов обаче забавя издаването на указ за назначаването му, а междувременно е променен Законът за съдебната власт и на това основание е съставен нов ВСС, който избира фаворита на СДС за главен прокурор – Никола Филчев.