Бойко Рашков увери: И след изборите ще разследваме схемите от времето на ГЕРБ!

Наш приоритет е решителната борбата с престъпността – битовата и по високите етажи, заяви бившият министър на вътрешните работи

Новини
10:10 - 27 Септември 2022
3189
Бойко Рашков увери: И след изборите ще разследваме схемите от времето на ГЕРБ!

Продължаване на решителната борбата с престъпността – битовата и по високите етажи – това е приоритетът на водача на листата на „Продължаваме промяната“ в Перник Бойко Рашков.

Бившият министър на вътрешните работи доказа с действия по време на служебния кабинет и след това, в правителството Петков-Василев, че няма да се спре пред нищо, за да продължи намаляването на битовата престъпност и възстановяването на справедливостта, чрез прекратяване на досегашните практики за използване на институциите за чадър на недосегаемите.

Благодарение на решителността на Рашков бяха направени първите стъпки по изваждане на светло на корупционната схема с източените пари, предвидени за строителството на автомагистрала "Хемус". С началото на сериозните разследвания на дейността на правителствени служители от времето на ГЕРБ стана известно, че от 50 до 70 милиона са плащани авансово на 20 фирми, близки до бившите управляващи, без те да имат право да извършват строителни дейности по "Хемус", без да има окончателно утвърдено трасе на магистралата.

Поради липса на строителни документи, от 1 година насам, след започване на разследванията, строителството е преустановено, а средствата в държавния бюджет не са възстановени. Българският данъкоплатец е лишен от 1,2 млрд. лв. само от тези авансови плащания.

„За съжаление, тази дейност по строителството, свързана с изключителни нарушения на законите, е толкова мащабна, че не е възможно разследванията на схемите по време на управлението на ГЕРБ да приключат в кратки срокове. Тази работа ще я довършим след изборите“, категоричен беше Рашков в интервю за "24 часа".

Докладът за първите шест месеца от годината, по времето на Бойко Рашков, отчита и намаляване на т.нар. битова престъпност, както и на общият брой регистрирани корупционни престъпления. За този период в МВР са водени близо 90 000 разследвания, от които над 42 000 са били новообразувани. Изпратените на прокуратурата са 48 490, от които по над 15 000 от тях разследващите полицаи са изразили мнение за повдигане на обвинения.

С Рашков начело на МВР започна и почти приключи структурната реформа в МВР, като бяха подготвени 5 проекта за промени в закони за работата на вътрешното министерство, включително и за реформите. Сред примерите е извеждането на противопожарната служба от МВР и превръщането й в самостоятелна агенция към Министерския съвет, каквато има в почти всички цивилизовани страни.

За първи път по негово време започна и сериозният дебат за необходимостта от промени в НПК, за да може разследването от Националната следствена служба и органите в МВР да имат малко повече правомощия – без да се накърняват тези на прокуратурата, но да дават относителна свобода на разследващите за по-бързо решаване на оперативни задачи. Представен бе публично и проект за промени в Закона за движение по пътищата, за да се ограничи решително войната по пътищата, в която всяка година загиват стотици българи.

Негова беше заслугата и за безпрецедентния за последните десетилетия в България арест на висшестоящ политик. Въпреки престъпния отказ на прокуратурата да изпълни своята отговорност, задържането на Бойко Борисов беше ключово за връщането на надеждата на хората, че краят на безнаказаното поведение на провалените политици от прехода е дошъл. „В нито едно от решенията никой не е обърнал внимание на фактите, които се съдържат в делото. Много отдавна трябваше да се разследва дейността на този човек и то в детайли. За съжаление прокуратурата бездействаше години наред по отношение на сигнали, които се получаваха за отношения между Божков, Борисов и Горанов. И все пак не беше арестуван само Борисов. Горанов и Севделина Арнаудова също бяха задържани”, коментира Рашков.

Безспорен успех на кабинета Петков-Василев в борбата срещу безнаказаността е заличаването на бухалката, наречена специализирано правосъдие. С тази реформа спецсъдилищата и спецпрокуратурата, останки от правителствата на ГЕРБ, изчезват от правосъдната система в България. Действията на „Продължаваме промяната“ в тази посока ще продължат и в новия парламент с внасяне на законопроект за създаване на нов механизъм, с който недосегаемата фигура на Главния прокурор да може да бъде разследвана.

„Не мога да кажа, че съдебната система няма отношение към неудачите в страната, но най-голямата вина за състоянието на държавата е на политиците. Една част от тях са вече над 30 г. във властта. Те вземаха политическите решения. Те продаваха държавни активи на смешно ниски цени.

Има много какво да прави "Продължаваме промяната". Това е съвършено нова партия. Тя не е от старите, които на практика носят основната вина и отговорността за състоянието на държавата. "Продължаваме промяната" управлява в тежки условия - война на няколкостотин километра от границата, енергийна криза, пандемия. Но се увеличаваха заплати и пенсии.

Запазиха се сравнително поносими цени на енергията в сравнение с европейските. Българският избирател може да съпостави онова, което се постигна само за 7 месеца, с онова, което е направено 10-12 г. по време на управлението на ГЕРБ. Колко и въобще повишиха ли се тогава заплати и пенсии? Какво беше отношението към младите хора? Дали имаше безплатни детски градини, каквито кабинетът "Петков" осигури? И ред други неща. Българският избирател трябва сериозно да помисли по тези въпроси когато избира кой да го управлява през следващите години”, каза още Бойко Рашков.