Бойко със съболезнования за самолетната катастрофа

При инцидента загинаха над 40 души и много бяха ранени

Новини
11:19 - 06 Май 2019
1957
Бойко със съболезнования за самолетната катастрофа

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев във връзка с тежката самолетна катастрофа на летище "Шереметиево".

Припомняме, при инцидента вчера, 5 май, загинаха над 40 души и много бяха ранени.

"Приемете моите най-искрени съболезнования за случилото се на летище "Шереметиево", г-н министър-председател. Бих желал да изразя чрез Вас своята съпричастност към болката и страданието на близките на загиналите и да пожелая скорошно оздравяване на ранените в тази тежка катастрофа", пише премиерът в съболезнователния адрес.

Съболезнователен адрес изпрати и министърът на външните работи Екатерина Захариева.

По данни на МВнР при инцидента няма пострадали български граждани.

Следственият комитет (СК) на Русия посочи основните версии за катастрофата с пътническия самолет на летище "Шереметиево", съобщават ТАСС и други руски медии.

Комитетът разглежда редица версии за катастрофата на Sukhoi Superjet 100, сред които са недостатъчна квалификация на пилотите, диспечерите и лицата,провели техническата проверка на борда, а също така неизправност на машината и неблагоприятни метеорологични условия, обяви пред журналисти официалният представител на СК Светлана Петренко.

По време на инцидента на борда на самолета е имало 78 души, включително три деца и петчленен екипаж. Непосредствено след кацането са евакуирани 33 пътници и 4 члена на екипажа. 41 души са загинали.

ТАСС информира, позовавайки се на източници от правоохранителните органи, че повечето от жертвите са загинали в резултат на отравяне от дима.

Самолетът "Сухой Суперджет 100" на авиокомпанията "Аерофлот" е изпълнявал полет от Москва за Мурманск,но е поискал да се върне и да кацне аварийно на столичното летище.

Самолетът се запали при аварийно кацане на столичното летище. Според командира на самолета и други членове на екипажа машината е била ударена от мълния, което довело до възникване на проблеми с автоматиката.

Видео от охранителна камера показва как самолетът каца, отскача и след това задната част на самолета се удря в пистата.