Бойко ядосан от клишето "Борисовата държава" на "помпозното" издигане на Терзиев

От нас май се иска само да натискаме копчетата, възмути се лидерът на ГЕРБ

Новини
14:24 - 28 Юни 2023
6048
Бойко ядосан от клишето "Борисовата държава" на "помпозното" издигане на Терзиев

Бойко Борисов показа силно неудовлетворение от вчерашната дългоочаквана лидерска среща между него и партията му и лидерите на ПП-ДБ. Разговорите продължиха час и половина и завършиха без особен резултат, като единствено Кирил Петков в изявление от под минута съобщи, че е бил постигнат консенсус подобни лидерски срещи да бъдат провеждани всяка седмица. 

"Разбрахме се да се срещаме във вторник да се разбираме. И колкото по-бързо забравим за тази среща, толкова по-добре. Все пак съм човек, който не обича да изнася неща от кухнята, но искам да засегна няколко теми", заяви по-рано Борисов.

Той разнищи казуса "Възраждане", който явно е бил една от темите на срещата. "Категорично осъждам поведението им", подчерта Борисов.

"Но темата ГЕРБ - "Възраждане" не съществува. И ние сме против това, което се случва във Варна, в София, агресията, побоищата, това не може да е така. Да, вярно е, че те гледат от това, което правиха протестиращите преди - те хвърляха яйца, свински уши, ковчези, домати...", коментира той. И подчерта с очевидна препратка към изявленията от вчерашния Министерски съвет, свързани с партията на Костадинов - министър-председателят е най-овластеният човек в държавата, на когото се подчиняват полиция и служби, като той трябва да върши работа, а не "да обявява".

"Защо казвам, че трябва да забравим тази среща? Защото тя не произведе нищо освен още една разделителна линия. Която е помпозната проява за издигане на кандидат за кмет на София месеци преди изборите. Асен Василев дойде, пи кафе и отиде на среща с украинската посланичка. Нито тема управленска програма, защото бюджетът е отражение на управленската програма, нито пакетите за помощ на Украйна, нито наводненията, колко пари, докъде са стигнали комисии, кога хората от Северозапада ще получат помощ", възмути се експремиерът. И посочи - лидерските срещи следвало да бъдат лидерски по същество, но когато се събирали 15 човека, "ставало говорилня".

"Борисовата държава" била основна тема на вчерашното събитие на "добрите сили" по издигане на Васил Терзиев, възмути се той.

"Министър-председателят ли е на Борисов, министрите ли? Казват, че сме имали 10 зам.-министри, казвам им - ако искат, да ги уволнят. Шефът на митниците ли, шефът на НАП, шефът на БЕХ ли е на Борисов? В момент, в който трябваше да положим максимални усилия, за да изберем управленска програма и бюджет, не го обсъждахме изобщо. Защото от нас се иска само да натискаме копчета, доколкото разбрах."

Все пак е имало градивен диалог между Борисов и съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, като се е стигнало до разбирателство шефовете на службите сами да посочват своите заместници.

В крайна сметка обаче да имало такива регулярни лидерски срещи, не "било лошо". "Защото там може да се гледа и парламентарната програма, и точките, които влизат на Министерски съвет. Защото вицепремиерът Габриел се въздържа парите от БЕХ да бъдат извадени, само че те не се съгласиха и го приеха", отговори на въпрос на News.bg Бойко Борисов.

Постфактум думите на Борисов бяха коментирани и от съпредседателя на "Промяната" Кирил Петков, макар и съвсем вкратце и без директни реплики към лидера на ГЕРБ.

"Това, което се разбра вчера, е, че не може всички проблеми на държавата да се решат с един разговор. И трябва да направим културата ни, общата ни култура, да бъде ежеседмична среща по всичките важни въпроси. И аз вярвам, че ако този диалог го институционализираме по този начин, ще имаме много по-добри резултати от този момент", уклончиво засегна темата Петков след края на разговорите между ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС за конституционната реформа, отказвайки по-нататъшен коментар.