Бойкот : Миньорите не отидоха на срещата с министъра

Енергетиците поискаха Румен Радев да им отиде на крака

Новини
14:20 - 30 Септември 2023
3124
Бойкот: Миньорите не отидоха на срещата с министъра

Министърът на енергетиката Румен Радев, неговият заместник Красимир Ненов и административното ръководство на ТЕЦ "Марица изток 2" обсъждат на среща създалото се напрежение, протестите и блокадите на енергетиците и миньорите, недоволни от териториалните планове за плавен преход. На срещата в централата обаче дойдоха единствено административните ръководители на ТЕЦ-а.

Представителите на протестиращите, както и синдикатите лидери от КНСБ и КТ "Подкрепа" не се отзоваха на поканата за разговори за решаване на казуса. 

След срещата министър Радев ще отиде на място при протестиращите - условието, което поставиха енергетиците и миньорите, за да разговарят с него. 

Вече повече от 24 часа те са блокирали магистрала "Тракия", Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката.

Протестиращите са недоволни от плановете за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, чийто краен срок за предаване на Европейската комисия изтича. Ако не бъдат изпратени, рискуваме да загубим 3,5 млрд. лева, заявви вчера премиерът Николай Денков.  

В опит да потушат напрежението, министър-председателят и министърът на финансите обявиха, че централите ще работят до 2038 година. А миньори и енергетици, които решат да напуснат ще получат до 36 работни заплати. 

Министър Радев обяви, че искал да направят срещата в административната сграда на ТЕЦ "Марица изток 2", за да могат да поговорят на място, където работят хората и да го направят в по-нормална среда.

Все пак след това ще посети магистрала "Тракия" и ще се срещне с протестиращите, но е искал преди това да направят разговора в спокойна среда

По-рано енергетиците и миньорите, които са на магистрала "Тракия" и на Подбалканския път в района на Гурково, обявиха, че продължават блокадите. Протестиращите обявиха, че няма да отстъпят и че предложеният план за справедлив преход за Стара Загора не ги устройва. Те поискаха представителите на властта да отидат при тях. 

Очаква се днес правителството да изпрати в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, тъй като крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича. До 31 декември всички държави членки трябва да ги одобрят.