Бойкот! Заради толтаксите камиони, автобуси и таксита няма да возят пътници и стоки от 13 януари

Новини
20:00 - 07 Януари 2020
8245
Бойкот! Заради толтаксите камиони, автобуси и таксита няма да возят пътници и стоки от 13 януари

От 13 януари 3000 автобуса, 2000 камиона и толкова таксита спират да возят пътници и товари като протест срещу толтаксите, обявиха представители на 9 браншови организации във вторник. 

Протестът е срещу високия според превозвачите размер на толтаксите и срещу сивия сектор в автобусните превози.

Предупредили сме веригите магазини, че ще спрем зареждането им, за да могат да се запасят със стоки, съобщи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

От Камарата на автобусните превозвачи поясниха, че ще спрат превозите на пътници в над 60 града, до края на седмицата можело да станат 100, както и междуградски и превози по републикански линии.

В 10 града тирове и автобуси ще паркират на определени места на платното в знак на протест, но без да го блокират. Протестът ще продължи, докато не се решат проблемите или не се поемат ангажименти с конкретни срокове, заяви Милена Милтенова от Камарата на автобусните превозвачи.

Превозвачите искат оставката на регионалния министър Петя Аврамова. “МРРБ не се съобрази с нито едно от исканията на бизнеса и не намери решение на нито едно от предложенията от ноември миналата година до сега, не ни остава нищо друго, освен да протестираме”, каза Арабаджиев. Той подчерта, че обхватът на толсистемата е 30 на сто, докато в Европа е между 1 и 7%.

Браншови организации на такситата имаха среща с министъра на транспорта Росен Желязков. Те са настояли както има рамка на тарифите - минимална и максимална, така да се въведе и за таксите. Става въпрос за началната такса, за повикване и за престой на таксито.

Поискали са още мерки срещу нерегламентираните таксита. Искат, когато таксито е с клиент, шофьорът да има право да кара в бус лентата.