Боил Банов обеща пълни заплати за всички културни дейци

Артистите няма да бъдат в неплатен отпуск, ще се готвят за новия сезон

Новини
10:40 - 07 Април 2020
924
Боил Банов обеща пълни заплати за всички културни дейци

Всички културни дейци, работещи в сферата на държавата, могат да бъдат абсолютно спокойни по отношение на техните трудови възнаграждения. Утре в МС гласуваме за времето на извънредното положение и за месеци след това, според ситуацията и всеки културен институт, всеки да може да получи своята заплата, независимо от това каква дейност институтът върши, обеща в ефира на БНТ министърът на културата Боил Банов.

Артистите няма да бъдат в неплатен отпуск, ще имат възможности да се подготвят за новия сезон, да разработват нови културни продукти, като същевременно заплащането им ще е осигурено.

Парите са от бюджета на министерството и възлизат към 5.5 млн. на месец - заплатите за сценични изкуства.

"Всичко е важно, но изкуството и културата трябва да ги съхраним, иначе ще бъде по-трудно след това. Имаше много притеснения дали заплатите са свързани със зрителите, решен е този въпрос е в Министерски съвет, те ще получават своите възнаграждения, както всички други. Тежестта в нашия сектор започна преди извънредното положение", каза още той. 

"Няма европейски средства. Европа нали сме нещо единно. Когато дойде такава криза, смисълът е да имаме единни действия. Сектор "Изкуство и култура" е особено застрашен.