Бока тресна Ривър в Суперкласико

Синьо-жълтите се класираха за 1/2-финала за Купата на Професионалната лига на Аржентина

Спорт
11:03 - 22 Април 2024
990
Бока тресна Ривър в Суперкласико

В много драматичен сблъсък Бока Хуниорс обърна с 3:2 Ривър Плейт в последния четвъртфинал за Купата на Професионалната лига на Аржентина на стадион “Марио Алберто Кемпес” в Кордоба и ще се изправи срещу Естудиантес в битката за финала.

Мигел Мерентиел (45, 67) и Единсон Кавани (62) бяха точни за “синьо-жълтите”, докато Мигел Борха в 10-ата минута и Пауло Диас (90+7) се разписаха за “милионерите”.

Поредният епизод на Суперкласико, както винаги, бе изпълнен с множество емоции, а шампионите са бесни на съдиите на ВАР, тъй като в първите секунди на второто полувреме при резултат 1:1 имаха претенции за спестен червен картон на капитана Маркос Рохо, а в 49-ата минута първо бе зачетен, от рефера Фалкон Перес, автогол на Кристиан Лема, който даваше предимство на “червено-белите”, но впоследствие Хорхе Балиньо и Гастон Суарес на ВАР го отмениха. Това пък се оказа решаващо за крайния резултат.

Двата клуба имаха подкрепата на 28 000 свои фенове по трибуните, които бяха запълнили 57-хилядния стадион. Атмосферата, както винаги беше впечатляваща, въпреки че срещата се игра в 15:30 часа местно време.

Шампионът на страната Ривър Плейт бе спечелил своята група “А”, докато Бока Хуниорс в последния момент благодарение на Единсон Кавани взе билет за четвъртфиналите, като завърши на четвъртото последно място в група “Б”, което даваше право на участие в плейофите.

Регламентът казваше, че при равенство в редовното време следваха директно изпълнение на дузпи, а не продължения. Двата клуба, които се познават отлично, обаче нямаха нужда да се разузнават и се хвърлиха в битка от първата минута.

Двубоят стартира отлично за играчите на Мартин Демикелис, които рано излязоха напред в резултата.

Голмайсторът на турнира Мигел Борха даде аванс на “милионерите” с 13-ия си гол в надпреварата още в 10-ата минута. Колумбийският таран завърши бърза контраатака на Ривър след асистенция на младия Клаудио Ечевери.

Попадението позволи на “милионерите” да играят на контраатака, докато тимът на Диего Мартинес тръгна да търси изравняване. Двата отбора имаха своите шансове през първата част, но второто попадение в мача дойде чак в последните секунди. То бе дело на уругваеца Мигел Мерентиел, който се разписа за 1:1 след пробив на десния защитник Луис Адвинкула.

Втората част започна със сблъсък между Борха и Роко, като капитанът на Бока Хуниорс избута с ръцете в гърлото тарана, който се строполи на земята. На терена настъпи суматоха, като играчите на единия отбор искаха червен картон, докато другите твърдяха, че съотборникът им трябва да получи само жълт картон, както и се случи след гледането на ситуацията от съдиите зад монитора.

Буквално секунди по-късно в 49-ата минута след меле в наказателното поле за “генуезците” Серхио Ромеро плонжира да избие топката след рикошет в съотборника му Лима. Първоначално реферът отсъди гол за Ривър, но след няколко минутни наблюдения, съдиите зад ВАР отмениха попадението, тъй като топката не е минала изцяло голлинията.

Това отново вбеси щаба на Ривър и даде криле на Кавани и компания, които в 58-ата минута пропуснаха да стигнат до пълен обрат чрез своя ветеран. Четири минути по-късно след грешка на Херера обаче Кавани матира Армани с глава и отбеляза своето седмо попадение в турнира и първото си в Суперкласико.

Пет минути по-късно след светкавична контра, Кавани бе изведен очи в очи с Армани, който парира удара му, но топката попадна във връхлитащия Мерентиел и той увеличи преднината на своя тим до 3:1, като подобно на своя сънародник отбеляза седмото си попадение в надпреварата и подлуди фенове на Бока Хуниорс.

В оставащите минути Бока пропусна да вкара на два пъти и четвърти гол, докато Ривър се опитваше да се върне в мача, но също пропусна добра възможност. Чак в последната минута на даденото продължение Пауло Диас намали след първоначално спасяване на Ромеро.

Това обаче не бе достатъчно и секунди по-късно футболисти и фенове на Бока Хуниорс празнуваха класирането си на полуфинал, след като влязоха в елиминациите като последни, а сега отстраниха големия фаворит, шампион на Аржентина и вечен съперник, който имаше само една загуба в надпреварата през този сезон.

Интересното е, че това бе трета поредна елиминация в полза на Бока срещу Ривър, след като Хуан Роман Рикелме се завърна в клуба през 2020 година. Легендата, който е вече е президент на най-популярния клуб в Южна Америка, не скри радостта си от успеха и дори празнува с феновете след последния съдийски сигнал.

Другата седмица Бока ще се изправи срещу клуба на Хуан Себастиян Верон, а в другия полуфинал играят Архентинос Хуниорс и Велес. Финалът е на 5 май.

Бока Хуниорс мечтае за трети триумф в турнира създаден през 2020 година, след като триумфира в първото му издание и след това през 2022 година.