Болницата в Бургас монтира 5 респиратора, 2 от тях са са дарени от Пеевски

До момента в клиниката не е постъпвал пациент с коронавирус

Новини
15:33 - 16 Април 2020
2327
Болницата в Бургас монтира 5 респиратора, 2 от тях са са дарени от Пеевски

5 респиратори вече са монтирани в УМБАЛ Бургас и са в готовност да бъдат използвани за пациенти, нуждаещи се от дихателна реанимация. Два от апаратите са дарени от депутата Делян Пеевски, два са купени със средства на Пристанище Бургас и постъпили дарения, още един е предоставен от фирма „Булфарма“.

До момента в реанимацията на УМБАЛ Бургас не е постъпвал пациент с коронавирус. Има създадена готовност такива пациенти да се настаняват в изолиран сектор.

В болницата пристигнаха и три респиратора, дарени от общинския съветник Константин Бачийски, които се подготвят за монтаж.

Всеки момент се очаква да пристигне и апаратът, закупен със средства на служителите в Районна прокуратура. Временно на УМБАЛ Бургас са предоставени за ползване още 4 други респиратора. Така всички машини за интензивна дихателна вентилация, с които болницата разполага, вече наближават 30.

Днес в клиниката е пристигнал и мобилният рентген, закупен със средства, дарени от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – 100 000 лв. Апаратът ще бъде използван в отделенията по реанимация и операционния блок, тъй като сегашният  е предоставен на Инфекциозно отделение само за болни с COVID-19 и не трябва да бъде местен за работа в други отделения.

До края на месеца се очаква и друга апаратура, закупена със средства от дарения: 30 перфузора, пациентски монитори, бронхоскоп, комплекти с инструменти за операции.