БОМБА: Култовият Гергиев дирижира опорките на Путин към Радев предизборно

Свят
14:40 - 09 Септември 2021
7650
БОМБА: Култовият Гергиев дирижира опорките на Путин към Радев предизборно

Концертът на световноизвестния диригент Валерий Гергиев в зала "България" на 10 септември е параван за спускането на последните опорни точки на президента на Русия Владимир Путин към българския му колега Румен Радев преди новите предсрочни парламентарни избори ведно с тези за "Дондуков" 2, сензационно разкри отлично информиран източник на Lupa.bg от близкия кръг на държавния глава.


Путин и Гергиев са в близки приятелски отношения от десетилетия

Едва в края на август, изненадващо, само броени дни преди идването на маестрото, стана ясно, че първата дама Десислава Радева организира пиршеството за сетивата с впечатляващата програма в зала "България" с творби на Рахманинов, Стравински и Прокофиев.

Билетите, очаквано, са били разпродадени мигновено за отбраната публика, а ложите и първия балкон са запазени само с покани. Информаторът на медията ни твърди с голяма доза достоверност, че

Гергиев е бил у нас за кратко на частно събитие в изключително тесен кръг и малко преди изборите на 11 юли,

които произведоха ялов парламент без успех в излъчването на редовно правителство. Тогава той отново се е срещнал със семейство Радеви.

Руският диригент е известен като един от основните вестители на посланията на Путин по света, a присъствието му на сцената, където и да е, винаги е в контекста на конкретни геополитически процеси. В разгара нa 12-дневната война между Русия и Грузия, Гергиев свири в размирна Южна Осетия в подкрепа на политиката, водена от тогавашния президент Дмитрий Медведев в Москва. Твърди се, че двамата са били на четири очи повече от час преди да зазвучи Седмата симфония "Ленинградская" на Шостакович в залата сред руините на съседните сгради. 

Докато светът гледа безучастно към чудовищните действия на Ислямска държава в Сирия и превръщането на Леванта в Халифат на джихадистката организация, маестрото изнася концерт в разрушена Палмира.

А изпълването на "Кенеди център" във Вашингтон от публиката, жадуваща изпълнението на филхармонията под палката на Гергиев преди 10 години, предизвиква същинска вълна от коментари в щатските медии, включително с въпрос дали е морално именно той да дирижира репресирания от Сталин Шостакович, предвид политическите му позиции. 

През годините световнопризнатият диригент многократно заявява открито подкрепата си за управлението на Владимир Путин, независимо от критиките, че е част от репресивния апарат на Русия чрез Мариинския театър.

"Какво се очаква да отвърна на въпроса какъв е Путин? Да кажа на света, че е лош, че е диктатор?! Няма да стане!", отсича Гергиев в интервю за "Дойче веле" през 2015 г.

Отличен от руския президент с орден "Герой на труда", маестрото често е представян в анализи на западни издания и като "любимец на Путин", и като посланик на политиките му, особено в големите концертни зали на Европа, където президенти и премиери се срещат с Гергиев - зад завесите. 

Присъствието на повелителя на руската класика в България в условията на изключително динамичната политическа обстановка и преди поредни национални избори не е случайно, коментират и в арт средите. От там отбелязват, че силно впечатление е направил изключително краткият срок, в който бе маркетиран концерт от такава световна величина в зала "България", при това под патронажа на Първата дама.

Официалният повод е подкрепа за изграждането на нова концертна зала в столицата, която да се превърне в дом на филхармонията и хоровото изкуство у нас. Патрон е фондацията на президентшата "Живата вода на България". 

Като страстен почитател на класическата музика, няма съмнение, че Десислава Радева ще бъде придружена от президента утре вечер, а дали в антракта няма да има кратко рандеву между Радев и маестрото, остава да гадаем. 

Lupa.bg припомня на своите читатели, че афишът за предишния концерт на диригента у нас, през 2017-а, също се появи изненадващо кратко преди излизането му на сцената.


Президентът връчи орден "Св. Св. Кирил и Методий" на маестрото на 23 май 2017 г. 

И тогава, и сега той е канен лично от шефката на русофилското движение Светлана Шаренкова.

Ако преди 4 години обаче палката на Гергиев блесна в залата следизборно, когато вече бе съставено третото правителство на Бойко Борисов, а Радев бе встъпил в първата година от мандата си, то сега ситуацията у нас е коренно различна, отбелязват още в културните среди. 

Валерий Гергиев е един от 100-те най-влиятелни личности в света. Той е дългогодишен художествен ръководител и генерален директор на Мариинския театър. Ярък представител на Петербургската диригентска школа, той е ученик на легендарния професор Иля Мусин. Още като студент в Ленинградската консерватория младият диригент печели конкурса на Херберт фон Караян в Берлин и Всесъюзния диригентски конкурс в Москва, след което е поканен в Мариинския театър като асистент на главния диригент. Неговият диригентски дебют е на 12 януари 1978 с операта „Война и мир“ на Прокофиев. През 1988 е избран за музикален ръководител на театъра, а от 1996 е негов художествен ръководител и генерален директор. В началото на кариерата си има няколко концерта в България.