Бомба в Lupa.bg: Брендо си купи турски паспорт (снимки)

Топ
00:08 - 27 Януари 2022
17200
Бомба в Lupa.bg: Брендо си купи турски паспорт (снимки)

Осъденият в три държави като наркобос Евелин Банев – Брендо е успял да стане и турски гражданин! След като се оказа, че е придобил украинско гражданство, сега става ясно, че родения в Тополовград кокаинов крал има такова и в Турция.

Сензационната новина бе оповестена в сряда от излизащия в Истанбул турски в. "Бакъркьой". Медиата дори публикува снимки на паспорта, удостоверяващ, че Евелин Банев по документи се води гражданин на Турция. Оказва се, че паспорта е бил издаден още през януари 2018 г. В момента обаче той е конфискуван и е обявен за невалиден.

Миналото лято - на 16 юни 2021 г., губернаторството на град Ескишехир, регистрира Евелин Банев след поискано от него убежище. Тъй като Интерпол го е обявила за международно издирване, Брендо среща трудности с установяването си. Той ангажира брат си Симо и адвокат да го представляват пред местните власти. За да оправдаят желанието на Банев да се засели в Турция, се прибягва до съчиняването на напълно нереалистична история, която обаче не се разкрива от в. "Бакъркьой".

Оказва се, че са подкупени и редица важни клечки, които да съдействат за издаването на паспорта. Аферата обаче започва да се разплита и установяването на Банев в Турция е осуетено. Турският вестник цитира и влиятелен петролен бос, представен само с малкото си име - Мустафа, който е бивш високопоставен служител на националното разузнаване. Той свидетелства, че са му били платени 305 000 евро кеш от приближени на Брендо, за да успеят да раздадат подкупи и безпроблемно да уредят пребиваването на наркобоса в Турция. Парите са били преведени през дубайска фирма, уточнява "Бакъркьой".

Властите обаче осуетяват аферата и дори започват разследване. Имало е и задържани корумпирани чиновници. Документите на Брендо пък са обявени за невалидни.

Вижте оригиналната публикация на турския в. "Баръкьой":
https://www.bakirkoygazetesi.com/banev-evelin-nikolov-kirmizi-bulten-le-aranan-organize-suc-orgutu-liderine-turk-pasaportu/12665/