БОМБА в Lupa.bg: БСП маха главата на Нинова на 11 декември

Политика
17:25 - 15 Ноември 2021
11140
БОМБА в Lupa.bg: БСП маха главата на Нинова на 11 декември

Корнелия Нинова ще бъде отстранена от ръководството на БСП и от председателския стол на заседание на конгреса на 11 и 12 декември, научи ексклузивно Lupa.bg от свои източници в Националния съвет. Над 100 са членовете на пленума, декларирали готовност да искат насрочване на сбирка на най-висшия соцфорум в максимално кратък срок, а чрез промени в устава той ще отреже главата на Нинова "от кръста". 

До края на седмицата се очаква червените да се съберат на "Позитано" 20, като Нинова вече не може да избяга от присъственото заседание, тъй като над 50% от членовете на НС са ваксинирани, разкриват още нашите информатори. И реденето на листите, и последните организационни въпроси тя реши "на подпис", като се оправдаваше с епидемията в страната. 

Когато бъде свикано заседанието на конгреса, предстои вкарването на точка за ремонт на устава, чрез който социалистите да изберат временно колективно ръководство от няколко души.

По наши данни те ще са петима, като не е изключено самата Нинова да предложи свой кадър - предполагаемо това ще е подалият днес оставка като шеф на националния предизборен щаб Кристиан Вигенин, но вероятно няма да успее да го наложи. 

100% сигурно било присъствието на поне двама видни опозиционери на червената шефка на председателските постове, а неформалният им лидер и също съпредседател вече е посочен - русенският водач Крум Зарков.

Зарков, чиято майка журналистката Анна Заркова е в Инициативния комитет за издигането и подкрепата на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат, трупа от повече от 2 години активи за бъдещия си шефски пост.

Въпреки драматичната загуба в дунавския град, където БСП "кацна" четвърта, и сподвижници на Корнелия, и нейните най-остри критици смятат, че именно той може да изведе партията от блатото с модерна визия и диалогичност. И в момента социалистите го определят като равностоящ между лявото крило в Столетницата, и либерално-центристкото с поглед по-скоро на Запад, отколкото на Изток. 

Това временно ръководство, заложено в устава на БСП, би продължило да я управлява до 2024 г., когато трябва да стартира отчетно-изборния си цикъл и да избере свой постоянен лидер. "Битката не е кой да води дружината, а изобщо дотогава да има дружина все още", печално отбелязват притеснени за бъдещето на Столетницата членове на НС. 

На въпроса какво ще последва, ако Нинова все пак хвърли оставка, те са категорични: 

"Никой не го вярва. А и никой няма да я чака повече". 

Самата тя в изборната нощ се оправда, че лидерският въпрос изобщо не стоял на дневен ред, тъй като е избрана с пряк вот от членовете на партията. Когато обаче конгресът гласува въпросните уставни поправки, редакциите ще премахнат изобщо главата "пряк избор" и "председател" от партийния закон.