Бомба в Lupa.bg: Цветан Василев дава 2 милиона на ПП-ДБ за изборите?

Парите минават през буферно дружество в Цюрих, договорени са през бившата кантора на Лена Бориславова

Политика
16:34 - 15 Август 2024
4864
Бомба в Lupa.bg: Цветан Василев дава 2 милиона на ПП-ДБ за изборите?

2 милиона лева за предизборната кампания на "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" тази есен е обещал Цветан Василев, за да подпомогне доброто им предствяне на вота, твърди източник на Lupa.bg от политическите среди.

Сумата трябва да мине през буферно дружество, базирано в Цюрих, а парите едва ли са особен проблем за Василев, който изтърбуши милиарди от КТБ преди тя да фалира. Смята се, че при бягството си банкера е успял да отклони над 380 милиона евро, като голяма част от средствата са били изтеглени в брой и натоварени в чували. Цветан Василев от години е подозиран, че финансира най-различни политически проекти, което той, разбира се, отрича.

Очакваната помощ за предизборната кампания на ПП-ДБ за предсрочния вот на 20 октомври е и причината за внезапното активиране на банкера-беглец от Белград, който днес изненадващо се включи в изслушването на парламентарната комисия за Мартин Нотариуса. Цялата логистика по включването на Василев бе поета лично от депутатите от ПП-ДБ Лена Бориславова и Надежда Йорданова.

Според източник на Lupa.bg, контакта с Цветан Василев е осигурен чрез адвокатската кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", където Лена Бориславова е работила като младши юрист около 3 години, преди да влезе в политиката. Договорката е направена между банкера-беглец и уж пенсиониралия се политически Христо Иванов, а координатор е депутата от ДБ Ивайло Мирчев.

Ивайло Мирчев и Христо Иванов опряха до парите на Цветан Василев, за да запълнят ошушканата партийна каса

"Възможно е Иван Костов да е пратил Цветан Василев да помага на "добрите сили" - той отдавна поддържа добри отношения с него", коментират в политическите среди. При рухването на КТБ именно близкия до десните партии в. "Капитал" разкри сензационно, че Костов е имал преференциален депозит с особено висока лихва в банката в размер на 9,8%, а всеки месец КТБ е плащала по близо 30 000 лева за консултантски услуги на дъщерята на Командира - Мина.

Близо 2 месеца преди изборите, финансовото състояние на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" е повече от плачевно, разкриват политици от двете партии в неофициални разговори с техни колеги. Партиите не разполагали с никакви средства, а за кампанията за вота били необходими поне няколко милиона. Договорените с Цветан Василев 2 милиона лева щели да бъдат глътка въздух за "добрите сили", допълват източниците ни.

Надежда Йорданова и Лена Бориславова домъкнаха лично техника, за да осъществи технически изслушването на Цветан Василев в парламентарната комисия