Бомба в Lupa.bg: Горица се отказва да е премиер?

Новини
00:03 - 16 Август 2024
3433
Бомба в Lupa.bg: Горица се отказва да е премиер?

Горица Кожарева сериозно обмисля възможността да откаже да бъде служебен премиер и да състави свое правителство, научи сензационно Lupa.bg от свои източници в няколко политически партии, както и от хора, приближени до президентската администрация. Самата тя била изразила преди дни притесненията си, че натиска над нея е огромен и може и да отклони първоначално приетата покана от президента Румен Радев да е министър-председател. По закон Горица има право на това, без да дава обяснения.

Възможно е Кожарева да заяви отказа си още в петък, но по-вероятно е да го направи в понеделник, когато трябва да представи пред държавния глава папката си с предложения от нея кабинет с 19-те министри. Като мотив зам.-председателката на Сметната палата се очаква да изтъкне семейни причини. Причината обаче е съвсем различна.

Тя била доста смутена от натиска, който й се оказва от хора около съветническия кръг на държавния глава да назначи определени хора за министри и не желаела да се превръща в маша на Радев. Освен това категорично против да става служебен премиер бил съпруга й Михаил Кожарев, който е бивш прокурор и бивш член на ВСС.

Ако Горица Кожарева откаже да стане служебен министър-председател, президента има възможност да започне отново процедура по консултации с политическите сили, или пък директно да възложи на следващите от т.нар. "домова книга" съставянето на кабинет. Това обаче ще забави провеждането на нови предсрочни избори за 51-ото Народно събрание, които се очертават най-рано за 10 ноември, обясняват пред Lupa.bg експерти.