Бомба в Lupa.bg: Костадин Костадинов е неформалният кандидат-президент на Корнелия Нинова

Политика
12:40 - 23 Септември 2021
13727
Бомба в Lupa.bg: Костадин Костадинов е неформалният кандидат-президент на Корнелия Нинова

Договорка от 2018 г. за задкулисни съвместни действия между "Възраждане" и БСП стои зад изненадващата кандидатура на двойката Костадин Костадинов и Елена Гунчева за президентски мандат, научи Lupa.bg.

По наша информация конкретните преговори между шефката на левицата Корнелия Нинова и русофила за "Дондуков" 2 още в началото на годината в разгара на поредния скандал на "Позитано" 20 заради нейния отказ да посочи гласно настоящият държавен глава Румен Радев за издигнат и подкрепен от Столетницата. Вместо това Нинова обяви старт на партийни номинации за кандидат-президент.

Въпреки че и към днешна дата 90% от структурите вече са обявили Радев и вицето му Илияна Йотова за желаните кандидати на социалистите, председателката им все още не излиза с конкретно решение, а президентът, от своя страна, реши повече да не я чака и Йотова вече обяви, че двамата отиват на вота на 14 ноември с подписите на инициативен комитет. 

Според нашите източници Нинова и Костадинов, който изрази разочарование от политиката на Радев, включително външната, действали по опорни точки, като най-важната била да се отклони русофилският вот от президента. За целта разследваният за източване на партийната субсидия на собствената си партия бил готов да се коалира и с БСП, и с партията на Николай Малинов, и с Жан Виденов, които се явиха заедно на предишните парламентарни избори. 

Срещите между Нинова и Костадинов датират от протест срещу управлението на Бойко Борисов отпреди 3 години, когато двамата застанаха рамо до рамо в центъра на София да скандират "оставка" на тогавашния премиер и от този момент съвместните им действия не са спирали.

Любопитната подробност е, че преди да скрепи приятелството си с БСП-шефката, лидерът на "Възраждане" е особено близък с настоящето острие на "Изправи се, БГ! Ние идваме!" Татяна Дончева, което подкрепя в президентската надпревара. А на местните избори през 2019 г., след старта на спявките на "Позитано" 20, Костадинов бе подкрепен като кандидат за кмет от левицата, макар и чак на балотажа. 

В сегашната конфигурация БСП и "Възраждане" са намерили и ново общо поле за действие - ръководството на левицата и партийната телевизия БСТВ са едни от най-големите скептици по отношение на ваксинирането срещу коронавируса, докато от друга страна, Костя Копейкин, какъвто прякор има заможният варненец заради топлите си връзки с Москва, е твърд противник на иглите.

В няколко интервюта в последната година обаче той разкрива, че все пак би се доверил единствено на руските препарати. А именно Нинова бе лидерът на парламентарна група (в 45-ото НС - б.р.), който настоя България да внесе освен четирите познати вече ваксини, и "Спутник".