Бомба в lupa.bg: Шефът на Фонд „Земеделие“ с оставка заради 3 милиона към Миню Стайков

Новини
14:38 - 19 Юли 2019
16333
Бомба в lupa.bg: Шефът на Фонд „Земеделие“ с оставка заради 3 милиона към Миню Стайков

Директорът на Фонд „Земеделие“ Живко Живков е депозирал днес на обяд своята оставка, изтъквайки лични мотиви. Източник на Lupa.bg от разплащателната агенция към аграрното министерство потвърди информацията. Според думите му обаче, оставката на Живков е била поискана от премиера Бойко Борисов след зрелищните арести на шестима високопоставени чиновници от Фонд „Земеделие“, уличени в далавери с неправомерно отпуснати субсидии към алкохолния олигарх Миню Стайков.

Сред арестуваните от Фонд „Земеделие“бе заместник-директорът Калоян Костадинов, който е син на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. Задържани бяха още петима от Фонда, а един от тях се оказа в родствени връзки с Миню Стайков. В гараж, собственост на алкохолния олигарх, бе открит и брониран мерцедес за 200 000 лева, шофиран от служител на Фонд "Земеделие".

Брониран "Мерцедес" за 200 000 лева, открит в гаража на Стайков, се оказа на служител от Фонд "Земеделие"

Алкохолният бос от Карнобат е с обвинение за отклонени 7 милиона лева от Европейския съюз. Според разследването на ДАНС и Специализираната прокуратура, алкохолния бос е източил парите  от европейската програма „Млад фермер“, ползвайки като подставени лица децата на свои служители. Девет младежи на възраст между 25 и 28 години са регистрирали еднолични дружества в сферата на земеделието и са били финансирани от Европейския съюз. Реално обаче парите са отивали у Миню Стайков, който се е разпореждал и с дружествата на „сламените“ собственици – млади фермери.

Миню Стайков се оказа босът в сянка на Фонд "Земеделие". В схемите му се е оплел и подалия оставка началник на разплащателната агенция Живко Живков

Lupa.bg научи, че подадената оставка на Живко Живков е във връзка с разследване, уличаващо го като част от неосъществена схема за източване на други 12 милиона лева от Миню Стайков. Босът на алкохолната империя „СИС индустрийс“ пробвал да източи 12 милиона лева чрез подставени лица за изграждането на оранжерия край Долни чифлик.

В схемата участвали и служители от Държавен фонд „Земеделие“, откъдето одобряват плащанията с европейски пари. Съмненията са, че лично настоящия началник на разплащателната агенция Живко Живков е разписал през пролетта на 2018 г. плащания за 5 милиона лева по Програма за развитие на селските райони. Разпитани служители от Фонда са признали пред прокуратурата, че са били притискани лично от Живко Живков да одобряват нерегламентирани плащания.

Подписът на дипломирания агроном стоял под одобрени проекти на хора на Миню Стайков и за други над 3 милиона лева и заради това Живков може също се сдобие с обвинения от прокуратурата. За вероятен заместник на подалия оставка по "лични причини" Живко Живков е спряган Васил Грудев, който в момента е съветник по еврофондовете в земеделието на министър Десислава Танева.

Очаквайте подробности