Бомбени заплахи в синагоги в Манхатън и Бруклин изправиха полицията накрак

"Няма да проявяваме търпимост към хора, които сеят страх и антисемитизъм", написа губернаторката на щата Ню Йорк

Новини
09:57 - 05 Май 2024
1457
Бомбени заплахи в синагоги в Манхатън и Бруклин изправиха полицията накрак

В най-малко три синагоги и в музей в Манхатън и в Бруклин са се получили бомбени заплахи вчера, но нито една от тях не е оценена като достоверна от нюйоркската полиция, обявиха властите в Ню Йорк, цитирани от Ройтерс.

Управителят на нюйоркския административен район Манхатън - Марк Ливайн, написа в социалната платформа "Екс", че бомбените заплахи са "чисто престъпление от омраза и са част от засилващата се тенденция на прояви на агресия срещу еврейски институции". 

"Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност. Не можем да го приемем", добави той. В резултат от бомбените заплахи са били евакуирани общо 250 души от две синагоги в Манхатън.

Губернаторката на щата Ню Йорк Кати Хоукъл заяви на свой ред в "Екс", че щатските служби "проверяват усилено редица бомбени заплахи срещу синагоги в Ню Йорк" и те са "оценени като недостоверни".

"Няма да проявяваме търпимост към хора, които сеят страх и антисемитизъм", написа още тя.

Говорител на полицията е потвърдил, че вчера са се получили серия от бомбени заплахи, включително по електронната поща срещу Бруклинския музей и една срещу синагога в Бруклин, съобщава Ройтерс. Няма намерени взривни устройства, уточняват от полицията на Ню Йорк.