Борел и Шикорски решават за по-силна подкрепа за Украйна

Двамата държавници планират далекобойни и противовъздушни ракети

Новини
16:10 - 04 Януари 2024
1823
Борел и Шикорски решават за по-силна подкрепа за Украйна

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и полският министър на външните работи Радослав Шикорски обсъдиха днес засилване на военната подкрепа за Украйна, включително предоставянето на Киев на далекобойни ракети и ракети за противовъздушна отбрана, предаде Укринформ, като се позова на публикации на двамата в социалната медия "Екс", предава БТА.

Борел написа, че провел "добра дискусия" със Шикорски, по време на която двамата са споделили своите нарастващи опасения относно засилващите се руски въздушни атаки срещу цивилната инфраструктура в Украйна.

"Съгласихме се, че е необходимо да подобрим военната ни подкрепа за Украйна, включително с далекобойни и противовъздушни ракети", заяви той.

Шикорски от своя страна отбеляза, че и двете страни са се съгласили, че "жертвите на агресия имат правото да се защитават". Той благодари на ръководителя на европейската дипломация за подкрепата му за Украйна и отбеляза, че очаква с нетърпение да вземе трудни решения на заседанието на Съвета по външни работи по-късно този месец.

На 2 януари руските нашественици извършиха масирана ракетна атака в Украйна, при която бяха убити петима души и бяха ранени 130 други, припомня Укринформ. Бяха нанесени щети на над 250 граждански обекта.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова партньорите да ускорят предоставянето на системи за противовъздушна отбрана за Украйна, да предоставят дронове и далекобойни ракети, да прехвърлят руски активи на Украйна и да изолират руските дипломати.