Борис Бонев: Не съм в Общината, за да правя политическо театро

Новини
16:40 - 13 Ноември 2019
5089
Борис Бонев: Не съм в Общината, за да правя политическо театро

Феноменът на местните избори - създателят на гражданската организация "Спаси София" Борис Бонев вече се закле като общински съветник на "Московска" 33. След предложението той да бъде един от заместниците на новия-стар шеф на СОС Елен Герджиков, дойде и идеята Правилникът да бъде променен, за да може и независими съветници да заемат тези постове. Потърсихме Бонев, за да поговорим по актуалните за София теми.    

-Г-н Бонев, ще бъде ли променен правилникът на Столична община, за да може независим общинар като Вас да бъде избран за зам.-председател, каквато е идеята в момента?

-Има заявена готовност от всички за промяна в правилника. Аз, разбира се, подкрепям възможността независими общинари да могат да бъдат зам.-председатели, ако за тях гласуват достатъчно общински съветници, разбира се. Проблемът ще се дискутира в работната група, която ще бъде направена в рамките на Общинския съвет. Дали промените ще се добавят към стария правилник, или ще се пише нов, ще зависи от предложенията.

-Дали ще ви подкрепят колегите ви от „Демократична България”?

-Не оставам с впечатлението, че някой ще бъде против. Мисля, че в ДБ добре разбират нуждата хора, които са успели да влязат като независими в Общинския съвет, да имат възможност да участват в Председателския съвет и да имат участие в определяне на дневния ред на заседанията. Но отново казвам, че в крайна сметка говорим за това зам.-председателите да бъдат избирани с мнозинство от Общинския съвет.

-Вие как ще се чувствате в ролята на шеф в общината? Няма ли малко да излезете от ролята на опозиция, какъвто имидж изгради „Спаси София” през годините?

-Веднага ще ви кажа - до този момент председателят на Съвета е от партията с най-много общински съветници, а зам.-председателите са от всички останали политически  групи. Сега такива са Борислав Игнатов от ДБ и Милка Христова от БСП - хора от очевидно опозиционни партии. Така че тук не става въпрос ако бъдеш избран за зам.-председател, да споделяш отговорността на управляващите за техните действия. Идеята е председателите на политическите групи и зам.-председателите на СОС заедно да формират т.нар. Председателски съвет, а именно на него се гласува дневният ред на заседанията. Аз бих искал да присъствам на този Председателски съвет и да участвам с право на глас, за да може отговорността, която съм поел пред хората, които са ми гласували доверие, да мога да я изразя чрез реален инструмент за влияние върху дневния ред на общината.

-Кажете, за какво първо ще се захванете, какви нещата, за които нямате търпение да запретнете ръкави? Имахте много идеи и преди да се кандидатирате за кмет на София?

-Разбира се, първо и основно е създаването на тази работна група за промяна на правилника за работа на ОС. Иначе предстои да се формират комисиите в Общинския съвет. Аз съм изявил желание да съм член на 3 от тях- Транспортната, Комисията по устройство на територията и тази по икономика, тъй като именно в трите сфери имаме много проекти и идеи, плюс компетенции. Започваме писане на различни доклади, касаещи промени на съществуващи наредби на Столична община, предложения за създаване на работни групи…

-Но това са чисто административни процедури. Кажете нещо конкретно и прагматично, с което ще се захванете в интерес по-добрия живот на софиянци?

-В момента подготвяме един списък от 20 бързи мерки за развитие на градския транспорт. Стигнали сме вече до 55. Става въпрос за пакет от мерки, които ще предложим директно на кмета, включващи малки намеси, но подобряващи значително начина на функциониране на  градския транспорт, така че разчитам да се приемат.

Понеже идва време за бюджета - най-важният документ, който трябва да бъде приет в рамките на следващите месеци, готвим предложения по него. Защото точно там могат да бъдат формирани различни политики.

-Ще бъде ли достатъчен бюджетът за София?

-Моето мнение е, че бюджетът никога не е достатъчен. София има твърде много проблеми и трябва да се стремим не само да оптимизираме разходите, но и да увеличаваме приходите. За съжаление, голяма част от парите за София зависят от външно финансиране - дали под формата на държавни плащания за делегирани дейността като здравеопазване и образование, или под формата на еврофондове за конкретни проекти. Така че това, за които трябва да работим и се надявам да се приеме в новия бюджет, е да увеличим приходите. Аз лично, при гласуването, ще защитавам решение за отпускане на повече средства за отчуждаване на имоти. Казах го и на първото заседание - имаме тиктакаща бомба с неотчуждените имоти, особено в квартали като „Манастирски ливади”.

-От „Спаси София” бяхте активни с критиките и алтернативните идеи по т.нар. ремонти на ремонтите на възлови булеварди в София. Ще държите ли под око подобни проблеми да не се случват?

-Не го споменах, защото това е ясно. Качеството на ремонтите, начина, по който се случват - това продължава да е основен приоритет за нас. Информацията, дадена от Фандъкова е, че ще извади строителството в нов ресор, със съответния зам.-кмет. Така че в момента, в който екипът на кмета е структуриран и видим кои са новите ресори и хората, които ще отговарят за тях, ще започнем активна работа с тях, за да се случват нещата. Ако те не стават в полза на града, ние ще критикуваме, както сме го правили винаги досега. Ако има нещо, за което „Спаси София” не може да бъде обвинена, това е, че сме изключително последователни и принципни в позициите си. А те са - когато едно предложение е добро, винаги ще го подкрепим и ще помагаме да се случи, когато виждаме лошо решение - ние сме категорично против и предлагаме алтернатива.    

-Сега е много актуално да се пресмята кой с коя група ще гласува, кой към кого ще се прикрепи…

-Не вярвам, че хората имат нужда от гласуване „против” или „за”, само за да е напук на някого. Сигурен съм, че и с ГЕРБ, и с ДБ, БСП, ВМРО и „Атака” ще има теми, по които с чисто сърце и съвест ще гласуваме заедно. Защото за мен е безотговорно, ако някой сам, по чисто партийно- политически причини е винаги „против”, само за да не направи пиар например на управляващите или на човека, предложел въпросното решение.

-Г-н Бонев, бяхте звездата на последните местни  избори. Накрая всички се надпреварваха да ви спечелят на своя страна. Как Ви посрещнаха в СОС, усетихте ли завист от по-възрастните?

-Към момента срещам изключително положително отношение. Но няма и причина да е различно, при положение, че голяма част от общинските съветници ги познавам отпреди това в работата на „Спаси София” като гражданска организация. Не се чувствам в небрано лозе, но разбира се, имам много и какво да уча. И в момента се подготвям - чета закони, наредби. Но не мога да говоря за завист или нещо подобно. Аз очаквам и от моите колеги професионално и коректно отношение. Такова ще видят и от мен.

-А с Йорданка Фандъкова как общувате? Сложен ли е  край на конфликтите през годините, докато бяхте основна опозиция на Общината?

-Вече казах какви са принципите ми - същото важи и за отношенията ми с г-жа Фандъкова. Аз лично съм й казвал, че тогава, когато има причина да я критикуваме, ще я критикуваме, когато има причина да я хвалим - ще я похвалим.

Но в крайна сметка винаги е можела да разчита на нас, когато става въпрос за решения за проблемите на София. Фактът, че въпреки тази подадена от нас ръка в годините много рядко се е стигало до някакъв реален резултат, или само след изключително силен натиск от наша страна - медиен, в социалните мрежи и т.н. Но мисля, че Фандъкова ясно осъзнава, че резултатите от изборите означават желание на хората за промяна и ако се продължи със същия начин на работа, със затворени врати и отхвърляне на предложения, за да се прокарват чисто партийни такива, няма да постигнем никакъв положителен резултат за града, хората. А ние като организация е ясно, че няма да сме безразлични. Пак ще повторя - ако нещо не се прави добре, ще бъде критикувано. Ако се работи, ще е в полза на обществото.

-Дразните ли се от коментарите, че сте гласували за Елен Герджиков за шеф на СОС, че сте в колаборация с ГЕРБ и т.н.?

-Вотът за избор на председател на Общинския съвет е таен. Аз мисля, че се търси драма там, където я няма. „Спаси София” е организация, която през годините е доказала, че е принципна и последователна. И че е сериозен критик на властта и ГЕРБ. Разбира се, нямам партийна група зад себе си, която да проверя дали е гласувала по начина, различен от спуснатата опорка. Но във всички случаи мисля, че е много показателно за несъстоятелността на подобни обвинения фактът, че през  последните 2 седмици първо бях обвинен, че съм на Мая Манолова, после, че съм на ДБ, сега съм обвинен, че съм на ГЕРБ. Това дори не е шизофренично, не знам как бих могъл да го нарека. Много бързо ще стане ясно  с действията ни в този Общински съвет, че аз съм там, за да защитавам принципни позиции в ползи на хората, не за да правя политическо театро, не за да изпълнявам партийни заръки. Аз съм там, за да работя в полза на хората и това много лесно и бързо ще си проличи съвсем скоро.