Борис Бонев възмутен: Фандъкова харчи 2,5 млн. лв. за цветя!

Новини
18:12 - 15 Април 2020
6318
Борис Бонев възмутен: Фандъкова харчи 2,5 млн. лв. за цветя!

Обществена поръчка за доставка на цветя за внушителната сума от 2,52 милиона лева е обявена на 10 март от Столичната община. За това сигнализира общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев. Срокът за подаване на оферти за участие е бил до 10 април. Три дни по-късно офертите трябваше да бъдат отворени, но то е отложено в последния момент.

На 12 април кметът Йорданка Фандъкова написа на страницата си в социалната мрежа следното: "В новата ситуация е нужно да се откажем от някои допълнителни разходи. Затова с колегите ми решихме, че ще спестим и от средствата за лятно зацветяване."

Оказва се обаче, че обществената поръчка изобщо не е спряна. В нея освен цветя, има още две обособени позиции - за доставка на фиданки за залесяване на стойност 2,9 милиона лева, и трета - за тревни чимове и тревни смески за 550 000 лева без ДДС. Поръчката е за срок от три години, като в нея е включена и възможност за подновяването й с още две.

"Сега сумата само за доставка на цветя е със 192% по-висока от предишната поръчка за периода 2017-2019 г. Тогава за цветя са били дадени 864 хиляди лева, а сега се предвиждат 2,52 милиона лева", изчисли Борис Бонев.

"В момент на криза двойно увеличение на цветята по парковете е възможно най-излишният и неефективен разход. Критерият "асортимент" буди сериозно притеснение за честността на процедурата - общината трябва да посочи конкретните видове, от които има нужда, вместо да оставя това решение на изпълнителя. Практиката напълно здрави цветя и ансамбли да се изкореняват през две-три седмици, като на тяхно място се засажда нова партида, трябва да спре", препоръчва Борис Бонев. Той надоумява защо поръчката не е спряна, въпреки заявената позиция на кмета Фандъкова. Озеленяване то настолицата е в ресора на зам.-кмета Йоана Христова.

От Столичната община контрираха, че цветя засега няма да се садят. Предвиждало се частично озеленяване през есента, ако се промени ситуацията с епидемията. От общината напомнят, че в обществената поръчка е включена и доставка на дървесни видове за залесяване - само в Борисовата градина 800 фиданки, както и по улиците и в междублоковите пространства.