Борис Джонсън: Карантина! От четвъртък си оставаме у дома, затваряме пъбовете!

Спортът на открито остава разрешен, напускането на дома по медицински причини - също

Новини
21:53 - 31 Октомври 2020
4274
Борис Джонсън: Карантина! От четвъртък си оставаме у дома, затваряме пъбовете!

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че Англия влиза във втора национална карантина, след като данните от пандемията поставят под заплаха здравната система в навечерието на коледно-новогодишния цикъл.

Министър-председателят обяви на пресконференция, излъчвана в интернет от Reuters, че определени активности няма да бъдат възпрепятствани. Той посочи, че образователната система ще продължи да функционира. Всички, чиято работа не може да се върши от дома, ще продължат да работят, както до сега.

Спортът на открито остава разрешен. Напускането на дома по медицински причини също. Посещенията до хранителни магазини и аптеки се допускат, както и обслужването на близки, поставени под задължителна карантина.

Затворени отново ще са ресторантите и пъбовете. Единствено ще функционират заведенията, предоставящи храна по домовете.

Джонсън потвърди, че всички важни сектори ще продължат да функционират безпрепятствено и предупреди, че няма причина хората да се презапасяват с продукти.

„Коледа по всяка вероятност ще е много различна тази година, но вярвам, че строгите мерки сега ще позволят на семействата да бъдат заедно за празника“, каза премиерът по повод опасенията, че най-светлият християнски празник може да бъде провален.

Очаква се Парламентът да гласува предложенията на министър-председателя през идната седмица и от 5 ноември до 2 декември страната официално да навлезе във втората си национална карантина.