Борис Джонсън отказва шампанско с милиардери в Давос

Британският премиер забрани на министрите да участват в Световния икономически форум

Новини
21:58 - 18 Декември 2019
3053
Борис Джонсън отказва шампанско с милиардери в Давос

Британският премиер Борис Джонсън е забранил на представители на правителството да участват в Световния икономически форум в Давос в края на януари. Причината е новата му стратегия да докаже, че ще управлява в полза на гражданите, след като получи сериозна подкрепа от работническата класа на последните избори.

“Целта ни е да работим за хората, а не да пием шампанско с милиардери”, обяснява говорител на британския премиер.

Всяка година в швейцарския зимен курорт Давос се събират около 3000 водещи икономисти, бизнесмени и политически лидери, за да дискутират по най-горещите икономически теми. А Брекзит се очертава да бъде точно такъв, ако не се стигне до сключване на търговско споразумение между Великобритания и ЕС през следващата година.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви вчера, че подобен график е изключително предизвикателен и Обединеното кралство ще пострада повече от ЕС, ако няма нов търговски договор.

Междувременно избухна скандал с карикатура на италиански художник. На нея Джонсън е изобразен като затворник, бягащ от ЕС, представен като нацистки концлагер.

След като много европейски политици, организации и граждани я осъдиха, Марио Импрота публикува нова версия на карикатурата си, на която Евросъюзът е като тоалетна.