Борис Джонсън вече е премиер на Великобритания

Популистът-консерватор обеща да извади Англия от ЕС до края на октомври

Новини
15:33 - 23 Юли 2019
8794
Борис Джонсън вече е премиер на Великобритания

Бившият външен министър и един от най-страстните поддръжници на Брекзит Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания. Той ще заеме премиерския пост в сряда, 24 юли. За него гласуваха двойно повече членове на торите отколкото за съперника му Джереми Хънт.

Борис Джонсън неколкократно обяви, че до края на октомври ще извади Великобритания от Европейския съюз и е готов, ако се наложи, това да стане без споразумение. Джонсън се готви да премахне и ограниченията на разходите, заемайки средства, за да помогне на средната класа. Той подкрепя политика, която ще премахне строгия контрол над публичните разходи, въведен от финансовия министър Филип Хамънд. Джонсън е решен да спази обещанията си за данъчни облекчения за всички, които печелят под 80 000 лири годишно. За тази цел той е готов да спре сегашната политика на съкращаване на дефицита.

Очаква се той официално да поеме поста премиер в сряда следобед, наследявайки Тереза Мей, която се оттегли след трикратен провал да накара британския парламент да ратифицира нейното споразумението с ЕС за условията по излизането на Великобритания от съюза.

Като премиер на страната Джонсън ще се сблъсква със същите парламентарни проблеми, които доведоха до оставката на Тереза Мей. В кратка реч новия премиер обеща, че ще осигури Брекзит и ще обедини страната.

Бившият кмет на Лондон (от 2008 до 2016 г.) Борис Джонсън е роден на 19 юни 1964 г. Манхатън, Ню Йорк, където баща му Стенли Джонсън учи икономика. Получава и британско, и американско гражданство. През следващите години семейството живее в Англия, а през 1973 г. се мести в Брюксел, след като Стенли Джонсън започва работа в Европейската комисия. По бащина линия Борис е потомък на Али Кемал бей, който за кратко е бил министър в правителство на Османската империя.

По-късно Борис Джонсън учи в Итън колидж, а след това в Балиол колидж, Оксфорд. Там е част от поколението студенти, които в бъдеще доминират британската политика – Дейвид Камерън, Уилям Хейг, Майкъл Гоув, Джереми Хънт. В края на 1987 г. Джонсън започва работа като стажант във в. "Таймс“, но е уволнен заради измислен от него цитат на историка сър Колин Лукас.

Продължава кариерата си в "Дейли Телеграф“ и през 1989 г. е изпратен в Брюксел, за да отразява работата на Европейската комисия. Отявлен критик на комисията на Жак Делор, той е един от малкото евроскептични журналисти в града. Много от колегите му критикуват статиите и настояват, че те съдържат измислици, имащи за цел да дискредитират евроинституцията.

Служейки си с преувеличения, а понякога дори и с измами, Борис Джонсън повдига тогавашните завеси и става "любимия журналист" на Маргарет Тачър, като описва подробно най-странните действия на европейската изпълнителна власт (размери на наденичките, тоалетни...)

В политиката влиза през 2001 г., когато спечелва депутатско място от редиците на Консервативната партия.Печели подкрепата на съпартийците си за кметските избори в Лондон през 2008 г. и надвива на балотаж тогавашния градоначалник Кен Ливингстън. През 2016 г. – отново депутат, вече е основен двигател на кампанията за британското напускане на Европейския съюз. Месец след референдума за Брекзит, на който гражданите казват "да“ на развода с Брюксел, новата премиерка Тереза Мей го назначава за външен министър. Заради противоречия с начина, по който Мей води преговорите за Брекзит, две години покъсно Джонсън подава оставка, а преди два месеца потвърди, че е кандидат за лидерския пост в Консервативната партия и съответно премиер.

В икономически план Джонсън обещава да похарчи милиарди лири за публични услуги, инфраструктура, да намали данъците, да увеличи разходите за образование, транспорт и за полицията, да отмени замразяването на заплатите в публичния сектор. Настоява, че Великобритания трябва да намали данъците за бизнеса, но интернет гигантите трябва да бъдат накарани да плащат повече.