Борисов 3 дни след вота : Ще говорим само с партиите, които са готови за правителство

ГЕРБ няма разделителни линии, но най-добра ще е коалицията между големите, заяви лидерът на ГЕРБ

Новини
12:10 - 05 Април 2023 (обновена)
3626
Борисов 3 дни след вота: Ще говорим само с партиите, които са готови за правителство

Три дни след парламентарните избори, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде официално изявление, но с условности. Той заяви, че най-важното в момента е да има редовно правителство и подчерта, че е ГЕРБ няма разделителни линии и ще покани на разговори всички партии. Най-доброто за България е коалиция между големите, но ще говорим само с тези, които искат и имат намерение за редовно правителство, отсъди Борисов.  

Той започна изявлението си с уточнението, че говори само от уважение към журналистите. "Правя го от уважение към вас, защото от вчера пред централата, онзи ден и в Банкя ме чакат, а в дома ми живеят деца, не е обществена сграда. Правя го с ясното съзнание, че нямаме официални резултати. Вчера ЦИК заяви, че са 100 процента преброени протоколите, но се явиха още 11 секции. С това темпо ако се появяват нови секции...Не мога да разбера как при 100 процента протоколи, се явяват някъде от чужбина", заяви лидерът на ГЕРБ.

Изборите минаха, благодаря на всички, които ни подкрепиха, повишихме резултата за втори пореден път. Победихме и поотделно, и заедно нашите основни опоненти. Затова в деня на изборите, макар някои да ме обвиниха в предателство, че говоря меко, вместо агресивно, да съм намалил процентите на ГЕРБ, каза Борисов.

Считам, че съм бил искрен и сега съм още по-искрен. Целта на едни избори е да се излъчи кабинет. Един път бива, втори път бива. Трети път стомна за вода не бива, казва народът. А сега е пети път,припомни за  поредицата от избори той. Единственото, което трябва да излъчи това НС е редовно правителство, каквато и да е цената, в противен случай - нови избори. Това значи риск за демокрацията. Хората ще кажат - така до безкрай. Не, има победители и победени.

Губил съм избори и знам колко е тежко, сподели Борисов. Затова първите дни избягвам да говоря. Радвам се, че Да БГ вдигнаха резултата, поздравявам и "Възраждане", ето и Слави се завърна в парламента. Едни отчитат своите победи, другите загубите, заключи философски Борисов.

По време на кампании се чертаят разделителни линии, след изборите навсякъде. В демократичния свят, ако на една партия не стигнат 121, се правят коалиции. Говоря за демократичния свят, не за тоталитарния, уточни Борисов. Нашите естествени партньори са партиите, които са в зоната на тези, които подкрепят Украйна, които подкрепят влизането ни в Шенген, тези, които подкрепят процеса, който ние оставихме с малко недовършен, защото ни изтече мандатът. Сега можем спокойно да направим това. Ние ще поканим всички, това е решение на ИК, на партията ни, на СДС, ще поканим абсолютно всички партии, които народът е изпратил в парламента, обеща бившият премиер.

Най-стабилното управление е коалиция между големите партии, това съм го казал преди изборите, припомни Борисов.  

"Нормално е, които са счупили държавата, да участват в решаването на проблемите, а не да казват, че са им важни местните избори. Който си прави тънки сметки, че ще хейти, докато вадим държавата от калта, в която затънахме... Те обричат общините на гибел. Нека си поставят условията, да ги обсъдим. Това се очаква от отговорни партии. Ние ще направим правителство, но отговорността за нестабилността ще е тяхна. Ако има друга работеща коалиция, те ще загубят и по места", настоя той.

"Ако иска и Радев да участва, ако мисли, че има министри. Аз съм практик. Ако искаме приемственост, слагам и това на масата. С "Възраждане" ще говорим сериозно. Със 102 хил. им е нагоре резултатът", посочи той, като отбеляза и ръста в броя на гласувалите за тях висшисти. "Никой няма право да им омаловажава резултата. Трябва да работим с всички, които са избрани", заяви бившият премиер. Той обясни, че няма да отговаря на въпроси, защото "дума при така наранени би огорчила още повече".

"Моята цел е да се обединяваме в името на държавата. Да загубят партиите ни, но да спечели държавата. На инат няма да се приеме нито бюджет, нито реформи. При правителство ще се приемат всички реформи. Това съм го обещал", заяви той.

Разбирам да се проявили мегаломания, да сме надували балони, да сме подреждали маси, да сме разливали шампанско, удари по опонентите си от ПП-ДБ Борисов. И конкретизира: за политики ще говорим само с партиите, които решат да говорят за редовно правителство. Обръщаме се към най-голямата, защото би било най-стабилното, евроатлантическо и най-добре за хората. Но ще поканим всички партии, и в зависимост кои желаят правителство и реформи, които да спрат инфлацията, уточни той.

Иван Костов загуби баса за 5-те процента, вметна Борисов.

Слагам на масата и това, нямам разделителни линии с никого. Дори с "Възраждане" ще говорим много сериозно, никой да не ги подценява. Моята цел е да се обединяваме в името на държавата. Нека загубят партиите, да спечели народа. На инат няма да се приеме нито бюджет, нито реформи, без правителство, увери лидерът на  ГЕРБ.

При правителство ще се приемат всички реформи, увери Борисов.   

Всяка дума вповече е грешна, отвърна Борисов на въпрос за изявлението на ПП, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ, което направи снощи Асен Василев.

В края на брифинга, когато всички искаха да зададат въпрос, в шумотевицата, Борисов попита репортер от коя медия е, а той обясни, че е от „неудобните медии“.

„Искам да отговоря на неудобната медия значи, за да не кажат, че не съм. Аз имам партньори, ГЕРБ също. Те са от Европа, Америка и демократичния свят и те всички се тревожат, че нямаме редовно правителство, което да поеме отговорност. Не може като държава да продължаваме да дотираме бизнеса. Ковидът замина преди две години, а ние продължаваме. Има толкова неща, които да се продължат. ПП да кажат кои градове искат, ние няма да издигнем даже кандидат, само да оправим държавата за няколко месеца“, каза Борисов.