Борисов: България не е троянският кон на Русия в НАТО  

Ракетите, които разполага Москва, може да достигнат европейските градове, смята шефът на Алианса

Политика
13:52 - 01 Март 2019 (обновена)
2179
Борисов: България не е троянският кон на Русия в НАТО
 

България не е троянският кон на Русия в НАТО и е най-дисциплинираният член на Алианса. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си в Министерски съвет с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на визита у нас. Борисов добави, че тази оценка за страната ни е поставена от самия Алианс.

„Искам да се знае, че генералният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци - много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема”, посочи Борисов. Той обясни, че България иска и търси диалог с Русия. 

„Винаги съм бил против военните учения в Черно море, военни кораби да минават по пристанищата, докато там има туристи. Затова се обединихме около идеята максимално да използваме връзките си да не влизаме в надпревара с въоръжението и с чудовищните ракети. Говорихме за Косово и Сърбия, Афганистан”, заяви министър-председателят. 

„И това, че парламентът взе решение за модернизиране на армията, за нов многоцелеви самолет, за кораби, за бронирани машини, изважда България на съвсем различно ниво в НАТО. Ние сме надеждна и можеща да води сериозни военни действия държава. Дай Боже, да не се наложи – влагам цялото си сърце и душа да помагам в тази сфера”, коментира още той.

„Една критика имаше Столтенберг към нас и тя е, че където се отчитат разходите за тези 2%, ние не сме включили пенсиите за военнослужещите. Сиреч, нашият процент е по-голям, а отчитаме по-малко. Тоест, нашата скромност стана вече прословута“, заяви Борисов. Той даде данни за работата на България в НАТО през последните две години.

"Трябва да бъдем подготвени за свят, в който Русия може да разположи своите ракети навсякъде", каза на свой ред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той коментира темата с нарушаването на Русия на договора за използване на ракети с малък и среден обсег.

„Ние не искаме да има нова Студена война, затова призоваваме Русия да спазва този договор. Защото ракетите, които разполага Русия, може да достигнат европейските градове и да бъдат използвани във въоръжен конфликт. Но трябва да бъдем подготвени и за свят без този договор – свят, в който Русия може да разполага своите ракети“, коментира Столтенберг.  Той посочи, че в такъв несигурен свят трябва да се инвестира повече в сигурност. 

„Затова приветствам, че България е започнала да инвестира повече в отбрана. Също така страната заяви готовност да отчита ясно всички разходи и да достигне 2% от БВП за отбрана. Така че ние ще продължим да идваме в България като ангажиран и лоялен съюзник. Благодарни сме за вашия принос и винаги се радваме да ви видим г-н Борисов“, коментира Столтенберг. 

"България е високо ценен съюзник на Алианса", отбеляза генералният секретар на НАТО.  „Много благодаря за посрещането на моята делегация в София. Радвам се, че ще съм тук на вашия Национален празник. България е високо ценен съюзник в НАТО и високо оценяваме нейния ангажимент към Алианса. България играе стратегическа роля в района на Черно море, играе стратегическа роля в Косово, в мисията в Афганистан и т.н.“, заяви Столтенберг. Той припомни, че тази година се отбелязва 15-годишнината от присъединяването на България в НАТО.