Борисов е в Брюксел за срещата на евролидерите

Решават съдбата на Северна Македония и Албания, дебатират за Брекзит

Новини
08:16 - 17 Октомври 2019
1708
Борисов е в Брюксел за срещата на евролидерите

Министър-председателят Бойко Борисов е в Брюксел, за да участва в ключовото заседание на Европейския съвет днес и утре. Евролидерите ще решат дали съюзът да започне преговори за присъединяването на Северна Македония и Албания. Брекзит е сред централните теми на дебатите.

Ще се водят разговори и за дългосрочният бюджет на ЕС.

На Съвета за общата политика в Люксембург във вторник Франция, Дания и Холандия се противопоставиха на препоръката на Комисията по въпроса със Северна Македония и Албания. Смята се, че Париж е бил твърдо срещу разширяването на ЕС в момента, докато Дания и Холандия са били против едната от двете балкански страни.

Йоханес Хан, който е комисар по разширяването на ЕС, не скри разочарованието си и заяви, че това е поредният ден, с който не можем да се гордеем. „Няма съмнение, че всяко следващо отлагане ще навреди на доверието към нас в Западните Балкани и на амбицията ни да станем по-силна глобална сила", отбеляза той.

Хан отбеляза, че и Северна Македония, и Албания са изпълнили всички условия за започване на преговори и изрази надеждата си, че "държавните глави ще възстановят доверието към ЕС за процеса на присъединяване по време на Европейския съвет" в четвъртък и петък.

Финландският министър по европейските въпроси Тути Тупурайнен, която е начело и на финландското председателство на ЕС, деликатно отказа да назове кой е бил против двете държави от Балканите с думите: "Аз не искам да посочвам и да посрамвам тези страни".

Гръцкият комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос предупреди, че има риск от "нова балканизация" в региона, ако Албания и Северна Македония получат отказ за започването на преговори за присъединяване към ЕС.