Борисов: Готов съм на компромиси, да потърсим това, което ни обединява (НА ЖИВО)

Не виждам как ще управляваме с ДПС, "Възраждане" или Янев, чуди се в патовата ситуация лидерът на ГЕРБ

Новини
12:21 - 04 Октомври 2022
5550
Борисов: Готов съм на компромиси, да потърсим това, което ни обединява (НА ЖИВО)

След повече от 36 часа размисъл, Бойко Борисов направи изявление на брифинг и се обърна към лидерите на партиите, като увери, че трябва да се търси обединение в тежката ситуация и предложи на лидерите да направят крачка назад в името на обединението. Това става, след като и БСП, и ДБ и ПП заявиха, че няма да управляват в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Борисов обясни, че ще направи контактна група от експерти, модератори, които да преговарят за обединение с колегите му от другите партии. 

Народът ясно каза на политиците - Не враждувайте! 80 процента от хората казаха, че искат правителство. Ако се отиде на следващи избори, нищо няма да се получи. ще се похарчат 100 милиона. Държава без парламент, това не го искат и останалите колеги. Такава равносметка направи на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Ранното ми пенсиониране също се окааза неправилно. Виждате, на картата - в много градове сме първа политическа сила. Благодаря на всички, които ни подкрепиха и структурите, които ни подкрепиха, заяви той.. 

Предлагаме както в 90-те - контактна група, преговарящи екипи - хора с безспорна репутация по най-важната тема - анти Путин - Росен Плевнелиев, Соломон Паси. Нека те да предложат хора на които държат и те да направят преговори като модератори с хората от другите партии. 

Най-важният приоритет сега е кой е с Путин и кой срещу него. Кой е на страната на Украйна и кой не, подчерта Борисов.

Има тежка криза в света, Балканите и у нас. Ние, ако влезем в риториката на ПП, ще направим правителство само за да ги арестуваме тях, каза Борисов. Но аз искам да тръгнем от темите, които са най-важни в света - Украйна, инфлацята, еврозоната, увери той.

Затова казвам - дайте си социалните политики, нашите юристи ще работят и ще търсим конституционно мнозинство, поясни Борисов. 

Не искам да кажа предварително нищо, защото след 15 минути ще тръгнат декларации с обвинения и оценки. Нека предложим нещо, което обединява, пък тогава да търсим какво ни разделя, призова лидерът на ГЕРБ. 

Ако искаме да тласкаме държавата към поредни избори...Народът ясно показа, че 70 процента са за евроатлантически партии. Народът ясно е посочил, че три четвърти от населението са за продължаване на този път.  

Който влезе в това управление, ще понесе чудовищни щети. Той знае какъв необран бостан е оставил. А към Костов - знам, че мразиш народа, но ти искаш да вкараш Възраждане в правителство. Това са коментари на хора, които не са загрижени. При подобна риторика, не виждам изход, отбеляза огорчен Борисов.

Вариант, в който с ДПС, Възраждане или Янев да управляваме? При положение, че сме най-праволинейната евроатлантическа партия, не виждам как. Но не виждам и друг вариант - ако те откажят на нас, ние на тях, и ето ти нови избори. А войната е тука, обясни Борисов. Аз съм загрижен, добави той.

Разбирам го Асен Василев, че иска да счупи държавата. Ето, ние ще подкрепим социалната система, и аз обичам пенсионерите, обясни Борисов. ДБ говорят за съдебна реформа, ще ги подкрепим и тях. Но не - ние сме за Рашков, срещу Гешев, това не е реформа, обясни Борисов.  

"Искахте компромис да се махна, махнах се. Ако кажат да се пенсионирам като съм първи, ще го направя. Ама звучи като "стани да седна - махни се, да смачкаме ГЕРБ", заяви Борисов. Той е "за" машинното гласуване. 

" Хубаво им казахме да премислим два или три дни и тогава да се произнасяме. На избори всеки се състезава за избиратели и на основата на резултата търсим добър вариант за народа. Когато се върнат преговорните екипи след една или две седмици, ще кажем министрите по общите теми. Гласуваме едно правителство, което да ги изпълни и всяка партия си носи отговорността, че тяхната група ще ги изпълни", обясни концепцията си експремиерът.

"Дадени са ни 67 народни представители. Управлявали сме при малцинство с много повече. Едно е да не ти стигат няколко, а друго е да говорим за двойно", обясни още той.

"Всичко се подписва, и, когато по теми се подпише първа, втора тема, всяка партия ако иска да има сурат, трябва да си държи на думата. Ние искаме по темите, които касаят Европа и света да е ясно с кой сме", настоя Борисов. Като условие обаче постави Бойко Рашков да не е вътрешен министър." Народът не го избра. Щях да се притеснява ако имаше двоен резултат", уточни той. И посочи, че искането за оставка на Гешев няма как да стои, защото той не може да накара никого насила. "Нека ДБ си дадат програмата, там ще го има и редът, по който ще се наложи контролът на главния прокурор. Предлагаме документи да подпишем и то в детайли. И като дойдат юристите, да кажат как точно да се случи.

"Ние сме предложили нашата реформа, да дадат тяхната, ще се наложи и ще им я приемем", пък бе коментарът му по адрес на съдебните планове на ДБ.

"Не само ПП обичат пенсионерите. Но ако приемем техния социален пакет, ще кажем откъде ще отрежем - култура, здраве, железници. На тоя разговор ще отиде Кирил Ананиев", заяви той по адрес на ПП.

"От последните избори сме върнали подкрепата на 38 193 души, което показва, че посоката ни е правилна. Този резултат е постигнат в крайно агресивна среда, защото целта беше да се унищожи една партия. Какво постигнаха те? 128 578 гласа разлика с ПП, 538 534 с ИТН", попита Томислав Дончев. 

Зам. председателят на партията Томислав Дончев благодари на всички гласували за ГЕРБ. "Няма както в близката история да махам карта и обяснявам цвета й, моментът не е за доминация, а предполага търсене на единение. Картата е синя, но не това е най-важното", заяви той.Но все пак отчете - ГЕРБ печели в 174 общини, ДПС 69, левицата в 13, ПП в 8, а ДБ в една. 

"Резултатите по отношение на разликата с другите политически сили също са показателни. По демографски профил данните са особено интересни, затвърждават профила ни на истинска народна партия", смята Дончев. И даде примери - 19,8% гласували в интервала 30-38 г." 25% от жените и 25,1 от мъжете са гласували за нас. 27,3 от работещите на пълна заетост, 19,6 от учащите. Адекватно балансирано разпределение сред всички групи", доволни са в ГЕРБ.

Когато имаш тези данни зад гърба, можеш да разсъждаваш на глас за реалностите в България. Тези избори показаха, че народът на никого не му даде самостоятелно право да управлява. Народът каза "стига сте враждували, защото всички избиратели страдат еднакво". Отидоха, дадоха гласа си. Една формалност в машините - към 70 000 са хората, които не са гласували за никого, което не ми се вярва, защото кутийката не се вижда. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира и загубата на Бойко Рашков в Перник:

Тяхното знаме - господин Бойко Рашков, загуби с двойна разлика в Перник. Ако е бил това, за което го представяха, щеше да спечели, отсече Борисов.