Борисов: И без „Фолксваген” си направихме огромна реклама

Политика
18:12 - 11 Август 2019
6853
Борисов: И без „Фолксваген” си направихме огромна реклама

С добрата работа на правителството и на отделните министри ние си направихме огромна реклама в света. Най-големият концерн в Европа се колебае месеци наред за завод. Това заяви пред български медии премиерът Бойко Борисов, който е в Туркменистан за участие в Първия каспийски икономически форум, събщи БГНЕС.

250 завода за авточасти има в България и то на големи западни компании, отбеляза премиерът.

„Дори и да не стане завода на "Фолксваген" у нас, въпреки че аз съм оптимист, направихме си голяма реклама. Гарантирам ви, че завод за автомобили ще имаме, интересът е голям“, заяви Борисов.

В отговор на журналистически въпрос премиерът бе категоричен, че Турция е наш стратегически партньор и съсед. „Кой каквото иска да напише, той ще си го напише. Аз не бих давал акъл нито на медиите в България, нито в Турция,“ заяви Борисов.

„Спазвайки всички правила на Европейския съюз, ние предлагаме по-добри бизнес условия. Всичко е в рамките на играта. Ние никога не сме си позволявали да уронваме престижа на друга държава. Турция спазва желязно ангажимента си за мигрантите. Аз докато съм премиер, ние ще имаме приятелски, добросъседски отношение с всички съседи“, каза още Борисов по темата с бъдещия завод на „Фолксваген”.

Пред българските медии в „Аваза“ премиерът отбеляза още, че с всички държави от Каспийския регион сме в отлични отношения. В региона има огромни възможности за бизнес, но мирът е нещо, което също е изключително важно, добави българският премиер. Той определи като голям напредък факта, че Каспийският регион се събира заедно на икономически форум в Туркменистан.

Премиерът акцентира върху енергийната тема. „Винаги съм работил на базата на взаимния интерес, а интересът е да се търсят повече пазари и да се продава повече газ“, заяви министър-председател. “Виждам възможност да презентираме нашия газоразпределител, тъй като на запад ние сме първите, които Туркемнистан има“, добави той. Борисов обърна внимание на големите количества газ, с които страната разполага. „Над 5 млрд. куб. метра отиват за Русия от тук, три тръби имат огромни и би могло за нашия газоразпределител „Балкан“ да идва газ, за да има тази диверсификация, която Третият либерализационен пакет изисква, изтъкна премиерът”, заяви Борисов.

Премиерът отбеляза, че след първата му среща с президента Гурбангули Бердимухамедов вече има български компании, които изпълняват поръчки в Туркменистан.Той посочи, че Туркменистан има производство, от което стопанството ни има нужда, а същевременно домакините проявяват интерес към нашите индустриални зони и високи технологии. „Голям интерес имат към нашето машиностроене“, подчерта Борисов. Той добави, че с президента на Туркменистан са постигнали договореност да бъде организирана среща на министри от двете страни, които да посетят местата, където има висока добавена стойност, за да може в началото на годината да се подпишат нови споразумения.

„Постигната е също така договореност двете страни взаимно да си предоставят по един офис в София и в Ашхабад за улесняване на връзките между България и Туркменистан. С този офис ще бъдем и гарант за бизнеса, да бъде по-окуражен, че ще има подкрепа“, добави министър-председателят Бойко Борисов.