Борисов и Заев ще ръководят Берлинския процес

Форумът ще продължи до юли 2020

Новини
17:36 - 03 Юли 2019
2146
Борисов и Заев ще ръководят Берлинския процес

България и Северна Македония съвместно ще ръководят Берлинския процес в подкрепа на регионалното сътрудничество и европейската интеграция на региона през следващите 12 месеца. 

Според пресслужбата на македонското правителство на годишната среща на върха за Западните Балкани, която тази година се провежда в Познан, македонската делегация ще бъде водена от премиера Зоран Заев.

На срещата на върха за Западните Балкани в Познан на съвместната пресконференция на премиера Заев с министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки, канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел и премиерът на България Бойко Борисов, която ще се проведе в петък в 15.00 часа, ще бъде обявено, че Република Северна Македония и Република България ще ръководят съвместно Берлинския процес през следващите 12 месеца. Председателството на Северна Македония и България ще приключи през юли 2020 г. с годишната среща на върха, организирана съвместно в София и Скопие“, информира македонското правителство.

Те подчертават, че от самото начало на тази инициатива за първи път една страна от Западните Балкани, кандидат за членство в ЕС като Северна Македония, е съпредседател в Берлинския процес и заедно с България, държава-членка, ще организира и координира проекти за подкрепа на регионалното сътрудничество и европейските интеграции в Западните Балкани, посочва БГНЕС.

Министерският формат на срещата на върха за Западните Балкани започва утре.