Борисов: Имаме 100% контрол над Черно море - врабче не може да прехвръкне

Политика
12:26 - 02 Май 2019
2061
Борисов: Имаме 100% контрол над Черно море - врабче не може да прехвръкне

Освен че се похвали с охраната на външните ни граници, премиерът Бойко Борисов изтъкна и факта, че България има много добър флот на кръглата маса, посветена на защитата на външните граници на ЕС. За форума пристигна и баварският министър-председател Маркус Зьодер.

„Имаме изключително добър флот. Виждате - над 100 % контрол над територията на Черно море. Врабче да прехвръкне ще се разбере. Бяха задържани над 200 кг кокаин, миналата седмица над 300 кг хероин. Заловени са тонове канабис.”, даде конкретика Борисов. И с гордост добави: „Ние вероятно сме в топ 3 в ЕС по хващане на наркотици. Пращаме нашите служби да помагат и на гръцките служби. Тихичко, без да създаваме много шум.”

Българският премиер увери, че всичко се прави хуманно на форума „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България”.

Борисов заяви, че унгарският премиер Виктор Орбан е дошъл у нас, за да се увери, че „нашите мерки са по-добри от неговите”. „Разходихме го и с кораб. И той накрая каза – „Ами, то това трябва да се направи”. Доказахме, че сме спазили това, което се е изисква от ЕС. Благодаря и на немските власти, които ни помогнаха за едно гадно убийство в Русе”, каза той.

По-рано премиерът обясни, че България е взела всички мерки да пази границите си. И благодари на баварските данъкоплатци за това, което правят за България благодарение на фондация “Ханс Зайдел”.

Борисов изтъкна, че България е положила трите мерки, които гарантират сигурността на границите: 1. Волята на правителството да се справи с този проблем. 2. Споразумения с трети страни. Благодаря на ЕС, че срещата с Турция беше направена у нас. Споразумението с Турция работи. 3. Помощта, която оказва ЕС с тези 150 млн. евро за българските граници. Те наистина оказват положителен ефект, отчете Борисов пред баварския си колега.