Борисов: Имаме и други варианти, ако ПП-ДБ упорито ни отказват

В ГЕРБ обаче са притеснени, че държавата е издънена и бюджетът го показва ясно

Новини
19:18 - 23 Април 2023
4911
Борисов: Имаме и други варианти, ако ПП-ДБ упорито ни отказват

ГЕРБ-СДС ще търси вариант за правителство, дори и без ПП-ДБ, ако коалицията “Промяната” упорито отказва съставяне на кабинет между първите две политически сили. Това даде да се разбере лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос на Труд  ще преговаря ли ГЕРБ-СДС с останалите партии от 49-ото Народно събрание - “Възраждане”, ДПС, БСП и ИТН за излъчване на редовно правителство.

“Считам, че кабинет ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е най-стабилното, евроатлантическо правителство, включително след това подкрепено по теми и от другите партии в парламента”, заяви Бойко Борисов. И отбеляза, че има много теми, с които ГЕРБ-СДС има допирни точки с останалите парламентарно представени партии. Лидерът на ГЕРБ даде пример за съвместни действия с третата политическа сила в 49-ото Народно събрание по Плана за възстановяване и устойчивост: “Примерно, с “Възраждане” сме на едно мнение за предоговаряне на Плана в частта “Енергетика”, частта “Батерии”, така правителството може да търси по-големи мнозинства”.

“Ще положа и полагам всички усилия да имаме редовно правителство”, категоричен беше в отговора си бившият министър-председател.

“След като изчерпаме тези възможности (за кабинет ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, б. р.), тогава ще предложа и други варианти”, заяви Бойко Борисов и допълни: “Ние сега сме искрени и казваме - това е, което считаме за стабилно мнозинство”.

“Когато се изчерпи този формат с ПП-ДБ, защото там са много лидери, но в края на краищата, когато имаме мандат и седнем на официален разговор, това, което се разберем - “да”, “не” и ние като първа политическа сила, победила с машини и без машини, и вкупом и поотделно, знаем нашата отговорност. Но огромното ни притеснение е, че всъщност държавата е издънена, бюджетът го показва ясно”, посочи лидерът на ГЕРБ.

“В тези условия не е честно да се хвърля отговорност на една партия. След като всички вкупом и БСП, и ИТН, и президентството със служебните правителства, и ПП, и ДБ, две години допринесоха колкото можаха за това, сега да ме гледат отстрани, и да ми казват “Борисов да си носи отговорност, че е пръв” - не е честно”, категоричен беше Бойко Борисов.

На въпрос кого от ГЕРБ-СДС ще номинират за министър-председател, който тази седмица да получи по конституционната процедура първия проучвателен мандат от президента Румен Радев за съставяне на кабинет, лидерът на ГЕРБ каза: “В зависимост от ситуацията имаме различни варианти. След Кирил Петков, Гълъб Донев, Стефан Янев, както навремето девалвира след мен името на главния секретар на МВР, сега по същия начин мога да кажа, че девалвира името на премиера, защото през тези две години всичко беше под сянката на президентството”.