Борисов изпрати Шарл Мишел на летището на път за Анкара

Новини
09:50 - 04 Март 2020 (обновена)
2455
Борисов изпрати Шарл Мишел на летището на път за Анкара

Премиерът Бойко Борисов изпрати на летище "София" европейския президент Шарл Мишел, който заедно с шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен бе в София. Шефът на Евросъвета заминава спешно за Анкара.

Шарл Мишел беше у нас по покана на министър-председателя ни. Заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен тримата обиколиха с хеликоптер браздата с Гърция и се увериха, че България пази отлично границата, която е крайна за ЕС.

Борисов отчете, че българските медии следят отблизо случващото се по границата на Гърция и информационният поток е много засилен.

"Преди да отлетим от България, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел продължаваме да обсъждаме темата за мигрантския натиск в региона, която е изключителна важна за всички европейски граждани", написа на фейсбук стената си Борисов.

"Пожелавам ти успешна мисия", пожела за довиждане Борисов на Шарл Мишел. 

"Благодаря на най-висшите ръководители на ЕС, които дойдоха да споделят националния ни празник и закичиха ръцете си с мартеници. Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, приятелство и мирно отношение в региона", публикува по-рано във фейсбук премиерът.

По-рано премиерът Борисов и Мишел разговаряха отново за мигрантската криза.

ЕС е с водещо значение за поддържането на мира и стабилността в региона в контекста на мигрантската криза. Затова продължаваме задълбочаването на диалога и общите европейски действия, трябва да намерим трайни решения, е заявил Борисов.

„Европа се нуждае от обща емигрантска политика, от спешни решения, които съм убеден, че могат да бъдат постигнати само в диалог с всички засегнати страни, включително и Турция“, подчерта министър-председателят.
 
Българският премиер изтъкна, че от ключово значение е управлението на миграцията в настоящия момент да се извършва по всеобхватен и координиран начин, в съответствие с принципите на солидарността и споделената отговорност.