Борисов казал за Калин Стоянов: "Сложете онова момче от БОП-а"

Това разказа Атанас Атанасов от ПП-ДБ, който оглави комисията, която ще проучва как е действало МВР и дали има прекомерна употреба и помощни средства от полицията

Новини
11:10 - 26 Ноември 2023
6087
Борисов казал за Калин Стоянов: "Сложете онова момче от БОП-а"

"Сложете онова момче от БОП-а" и "в никакъв случай да не е Атанасов". Това казал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, когато партията му преговаряше с ПП-ДБ за кабинета, разказа съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов по БНТ. "Момчето от БОП-а" е настоящият вътрешен министър Калин Стоянов, а разговорът бил воден в кабинета на председателя на парламента, когато се "гледали лошо с ГЕРБ".

През седмицата лидерът на ПП Кирил Петков призна, че Стоянов е избор на ГЕРБ. Напрежението около МВР шефа ескалира покрай полицейското насилие, упражнено по време на протестите срещу БФС на 16 ноември.

Атанасов оглави комисията, която ще проучва как е действало МВР и дали има прекомерна употреба и помощни средства от полицията.

"Ние искаме отговорност от този, за когото сме гласували, а това е министърът на вътрешните работи", обясни Атанасов. "Ние сме народни представители, които сме гласували за министъра, и търсим отговорност от него", посочи той. 

Атанасов смята, че в МВР трябва да се обърне внимание на кадровия подбор.

Временната парламентарна комисия за полицейското насилие има две цели - да се види дали има превишаване на правата на полицаите, от една страна, и да се види дали има противоречие в нормативната уредба, от друга, коментира Атанасов. Полицията по закон осигурява реда, но той е задължение и на кмета, който пък няма инструментариум да го осигури, посочи противоречието депутатът.