Борисов: НАТО е в бойна готовност на границата, а ние не знаем какво се случва?!

Свят
14:11 - 24 Януари 2022
7905
Борисов: НАТО е в бойна готовност на границата, а ние не знаем какво се случва?!

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов открито заговори за война между Русия и НАТО в контекста на безпрецедентното напрежение между двете страни в конфликта за Украйна от последните седмици и заявките на Алианса, че увеличава военното си присъствие на Изток. 

ГЕРБ е събрала 59 подписи от депутатите си за извънредно свикване на заседание на парламента. 

"Приключваме с туризма на Черно море в тази ситуация, защото само България има развит туризъм", предупреди Борисов. 

"Давано ли е и искано ли е разрешение за разполагане на съюзническа техника на българска територия?", попита бившият премиер.           

"От чуждите разбираме за всичко това. Логичен е въпросът: когато НАТО е в пълна бойна готовноста, в какво състояние е българската армия. Дали, кой и как? Защото до този момент сме чули три изявления на Кирил Петков, на външния министър - остро, на военния - уклончиво", обяви Борисов днес.       

Той поиска много по-активна политика на правителството.

"Какво е по-важно, когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски и кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост за бойни действия на 300-400 километра от България. На последно място е газът", каза още той.

"И в този момент моят астрален близнак - президентът на Румъния свика КСНС. Ние не знаем какво се случва. Можем ли да осъмнем в състояние на война и да не знаем какво се случва", изрази недоволството си Бойко Борисов.

Той изтъкна, че темата е толкова сериозна. И нас пряко ни засяга.                         

"НАТО е в пълна бойна готовност на нашата граница, ние като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството, да бъдем по-единни отвсякога и да отстояваме нашите интереси, да защитаваме нашата сигурност", добави лидерът на ГЕРБ.

"Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО значи бойна готовности за нас. Какво правим ние? Правим се, че няма проблем, не го забелязваме, не участваме в решението? Тотална международна изолация", попита риторично Борисов.