БОРИСОВ обвини Рашков , че е бездействал за мигрантите

Бившият премиер и съпартийците му нападнаха словесно и президента

Новини
12:03 - 14 Януари 2023
3158
БОРИСОВ обвини Рашков, че е бездействал за мигрантите

Мигрантският натиск на българо-турската граница се дължи на две години бездействие, сега темата отново се поставя на най-високо ниво, заяви на пресконференция в Ямбол лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му, докато Бойко Рашков е бил министър на вътрешните работи, мигрантският натиск се е увеличил, защото е имало бездействие по отношение на граничната ограда и състоянието й. Сега по думите на Борисов има възстановяване на разговорите с турската страна по въпроса и затова той е оптимист, че проблемът ще се реши. 

Президентът Радев отиде в Турция, срещна се с Ердоган – темата за миграцията бе поставена, Вежди Рашидов отиде в Турция, срещна с Ердоган – темата за миграцията бе поставена, делегация от Турция е в Народното събрание – темата за миграцията бе поставена, изброи Борисов, но добави, че тези разговори са се забавили с две години. Преди две години имахме нула миграционен натиск, каза още лидерът на ГЕРБ и заяви, че това се дължи на лични ангажименти от страна на турския президент и на председателя на Европейската комисия.

По темата говори и бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов. Не можеш две години да не си правил нищо по съоръжението и да искаш то да върши работа, каза той по повод лошото състояние на оградата по границата и намеренията на служебното правителство да направи ремонти и модернизация на техническото съоръжение. Според Маринов, още когато оградата е преминала за стопанисване към Министерството на вътрешните работи (МВР) е станало ясно, че няма да има финансов ресурс за поддържането й.

В състава на МВР има сили, които могат да се справят с мигрантския поток, но няма качествени политически и професионални ръководители, които да управляват противодействие на този натиск, смята Христо Терзийски, бивш министър на вътрешните работи от правителството на ГЕРБ.