Борисов от Пловдив: На Балканите всички сме велики , затова сме изостанали (ВИДЕО)

Новини
15:06 - 26 Юни 2019
2829
Борисов от Пловдив: На Балканите всички сме велики, затова сме изостанали (ВИДЕО)

"Исторически ние сме си съседи и сме си мили. Резултатът е, че Западните Балкани са изостанали. Надявам се колегите от Северна Македония да приемат необходимите заключения, за да се спазва договорът за добросъседство. И да продължим да ги подкрепяме за НАТО и ЕС." Така започна встъплението си на втория икономически форум в Пловдив премиерът Бойко Борисов. Той не подмина темата за Гоце Делчев, която разпали страсти в последно време.

"Той е български герой, който се е жертвал, заложил е всичко за свободата на Македония. По същия начин и Че Гевера от Аржентина е отишъл да се бие за  свободата на Куба. И вместо тези герои със своите саможертви да ни правят по-силни и да ни обединяват, стават ябълка на раздора", недоумява Борисов. Той припомни, че античното име на Пловдив е Филипополис, но това не пречи градът да е приеман добре от всички.

"Толкова по тая тема. Балканите имат в момента политици с разум и опит и ще преодолеем всичко", пожела премиерът. След това се насочи към графика, която показва развитието на България през последните десетилетия.

"Виждам тук банкери и анализатори /Левон Хампарцумян и  Петър Ганев - б.а./ . Жалко, че моят приятел Иван Кръстев, българският Конфуций го няма", вметна Борисов.

И пристъпи към графиката, която показва възходящ  БВП. "Когато коментирате прехода, понеже много обичате, ви предлагам да гледате тази графика по години", препоръча той на Петър Ганев. Огромният срив в българската икономика започва от 1990 г.  Чак , когато ние идваме, започва напред. 10-15 години тотална загуба. Който иска да се припознава. Но когато фактите говорят и Конфуций трябва да мълчи", натърти Борисов.

Според него този възход се дължи на добра данъчна среда. "Нашата икономика се ориентира към машиностроене и металургия. Затова е този ръст. Принадената стойност остава тук. И последните 10 г. два пъти са се вдигнали доходите. Щото на приказки е много лесно. Доходи се вдигат с бизнеса, с тези, които правят БВП и добавената стойност. Това увеличава заплати и пенсии", отсече той. И припомони, че тази година държавата ще има огромен харч за военните.

"Видях гръцкия и турския посланик от двете ми страни. България доказа как се прави така, че, без да засяга ничии интерес, да бъде полезна и за себе си, и за съседите. Преди месец с Ципрас започнахме интерконектора за газ. В същото време с нашите съседи от Турция строим за 18 млрд. кубика. С румънците ще разширим интерконектора. Така ще можем всички да купуваме и продаваме газ и да направим истинска конкурентна среда. От днес имаме газова борса. Това са много усилия", посочи той.

"Ако тръгнете от София до Бургас и до Истанбул, карате по магистрала. "Струма" е към своя финал. Имах среща с гръцкия опозиционен лидер и мой приятел Кирякос Мицотакис. Ципрас също ми е приятел. При тях  предстоят избори. Но заедно с гръцкия бизнес трябва да натиснем, за да се направи скоростен път от Александруполис до магистрала "Марица". Така ще свържем Босфора, Черно и Егейско море", подчерта премиерът.

По думите му всички на Балканите сме велики. "Имаме Велика Гърция, Велика Албания, Велика Турция, Велика България.  Исторически сме се били с всички съседи и те с нас. Резултатът - Западните Балкани са най-изостанали. Тази част от Европа е толкова пропита с кръв, нека я направим място за добър бизнес и просперитет", препоръча Борисов.  Според него Гърция е по-подредена от нас, но там нещата се случвали  по-бавно.

"Всеки бизнесмен, който дойде, се интересува за колко време тировете прекосяват границите. Затова разширяваме и  Калотина с две КПП-та. Тъкмо построихме АМ "Тракия" и тя отесня. 57 000 коли минават по нея на денонощие, посочи премиерът. Той съобщи, че юли-август стартират пътя Монтана-Видин. После идвал ред на Търново-Русе.

Борисов завърши с призив към Турция, Гърция и Кипър. "Надявам се да намерят разумно решение за находищата на газ в Кипър. Не е добре да дрънчат оръжия близо до нас. Има възможност огромни количества газ да се прекарват през Гърция, Турция и България. Не е нормално натовски държави да влязат в спор, категоричен и Борисов. И пожела на участниците вкусен обяд, който домакините са приготвили.